Ако имате висок холестерол, направете тези неща

8579
Ако имате висок холестерол, направете тези неща
Снимка: iStock

Високият холестерол е често срещано заболяване, което се характеризира с повишени нива на холестерол в кръвта. Холестеролът е восъкоподобно вещество, което е от съществено значение за различни телесни функции, но високите му нива могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти и инсулти. Ако сте диагностицирани с висок холестерол, има няколко важни стъпки, които трябва да предприемете, за да управлявате и подобрите състоянието си.

Промени в начина на живот

Диета: Започнете с промени в начина на хранене. Намалете приема на наситени и трансмазнини, които се съдържат в червеното месо, пълномаслените млечни продукти и преработените храни. Увеличете консумацията на храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Висок холестерол - това са 7-те най-добри закуски за свалянето му

Упражнения: Редовната физическа активност може да помогне за повишаване на нивата на "добрия" HDL холестерол и за намаляване на "лошия" LDL холестерол. Стремете се към поне 150 минути упражнения с умерена интензивност седмично.

Контрол на теглото: Поддържането на здравословно тегло е от решаващо значение за контрола на нивата на холестерола. Отслабването на излишните килограми може да помогне за понижаване на LDL холестерола.

Лекарства: Статини: Вашият лекар може да ви предпише статини - група лекарства, които ефективно понижават нивата на холестерола, като потискат производството му в черния дроб.

Други лекарства: В някои случаи могат да бъдат препоръчани допълнителни лекарства, като секвестранти на жлъчните киселини, фибрати или инхибитори на PCSK9. Изборът на медикаменти зависи от индивидуалния Ви здравен профил.

Редовни профилактични прегледи: Редовното проследяване на нивата на холестерола чрез кръвни изследвания е от съществено значение. Това позволява на Вас и на Вашия доставчик на здравни услуги да оценявате ефективността на Вашия план за лечение и да правите корекции, ако е необходимо.

Корекции в начина на живот: Откажете се от тютюнопушенето: Тютюнопушенето уврежда кръвоносните съдове и понижава нивата на добрия холестерол. Отказът от тютюнопушене е един от най-добрите начини да подобрите профила на холестерола и цялостното си здраве.

Хранителни добавки: Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло и лененото семе, могат да помогнат за намаляване на триглицеридите и да понижат риска от сърдечни заболявания.

Дим да го няма високият холестерол - тези храни го понижават ударно!

Управление на съпътстващите заболявания: Високият холестерол често се съчетава с други здравословни състояния като диабет и хипертония. Ефективното управление на тези състояния е от решаващо значение за намаляване на риска от сърдечносъдови инциденти.

Семейна история: Ако високият холестерол се среща в семейството ви, той може да е генетично повлиян. В такива случаи е още по-важно да следвате стриктно съветите на лекаря си и да поддържате здравословен начин на живот.

Високият холестерол е състояние, което може да се управлява с правилен подход. Той включва комбинация от промени в начина на живот, медикаменти и редовно наблюдение. Важно е да работите в тясно сътрудничество с вашия доставчик на здравни услуги, за да създадете индивидуален план, който да отговаря на вашите специфични нужди. Като предприемете тези стъпки, можете значително да намалите риска от сърдечни заболявания и да подобрите цялостното си качество на живот. Не забравяйте, че управлението на високия холестерол е дългосрочен ангажимент към вашето здраве, а постоянството е ключът към успеха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com