Антибиотиците са причина за налудничавост и халюцинации

9441
Антибиотиците са причина за налудничавост и халюцинации
Снимка: Getty Images/Guliver

Медици са изяснили, че състоянието на делириум при лежащите в болници пациенти доста често се предизвиква от обикновени антибиотици. Статия на тази тема е публикувана в сп. Neuron.

Американски учени начело с невролога Шамик Бхатачария са изследвали данните за 70 години наблюдения на получаващи антибиотици пациенти, при които впоследствие са открили симптоми на делириум. Изяснено било, че почти при 50% от тях се наблюдавали илюзии и халюцинации.

Защо бактериите бързо стават резистентни към антибиотици?

Учените обясниха защо сред далечните една от друга бактерии лесно и бързо се предават важни свойства (преди всичко гените на устойчивос...

Фиксирани били общо 391 такива случаи. Почти половината от пациентите страдали от халюцинации и делириум, 14 процента – от припадъци, 15% - от неконтролируемо съкращаване на мускулите, 5% губели контрол над тялото си.

Тези ефекти се предизвиквали от 54 различни антибиотика от 12 типа – от най-разпространените сулфонамиди и ципрофлоксацин до въвежданите венозно пеницилин и цепеим. Средната възраст на пациентите била 54 години.

"Важно е, че различните антибиотици дават различни прояви на делириум. Този факт е известен доста отдавна на медиците, но той невинаги достига до съзнанието на лекарите – тъй като причините за халюцинации и делириум може да са много", отбелязва Бхатачария.

Делириумът е психическо разстройство, свързано с халюцинации и налудничавост, сенестопатия, затруднено ориентиране в пространството и времето. Нерядко той се явява страничен ефект от приема на лекарствени средства, но доскоро антибиотиците не се сочеха сред тях.

Резистентността към антибиотиците може да погуби човечеството

Светът навлиза в пост-антибиотична ера, когато обикновените инфекции, които са били лечими в продължение на десетилетия, отново може да...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com