Антиоксидантите ускоряват растежа на туморите

11711
Антиоксидантите ускоряват растежа на туморите

Изследователи са доказали, че активната употреба на антиоксиданти от страдащи от рак хора води до влошаване на тяхното състояние, като допринася за ускорен ръст на раковите тумори.

Изводите на учените са публикувани в сп. Nature.

Защо бенките не се превръщат в ракови тумори

Американски генетици изясниха, че бенките, представляващи малки доброкачествени тумори, спират своя растеж и не се превръщат в раково о...

Шон Морисън, един от авторите на изследването, коментира: "Идеята, че антиоксидантите са полезни, толкова е заседнала в умовете, че са провеждани дори клинични изпитания, при които на раково болни са давани антиоксиданти.

Някои от тези изследвания са били прекратени, понеже пациентите умирали по-бързо. Получените от нас изводи обясняват това така: раковите клетки печелят от антиоксидантите дори повече от здравите."

В резултат на изследването било установено, че метастазите на меланомата – злокачествен кожен рак – растат по-бързо, ако в организма постъпва голямо количество антиоксиданти. Обяснението е, че раковите клетки са подложени на окислителен стрес – увреждане в резултат на окисление – и загиват от него в големи количества.

Антиоксидантите забавят окислителните процеси, а това значи, че раковите клетки получават възможност да се размножават по-активно. Авторите на статията подчертават, че за здрави хора тези изводи не важат – ако човек няма тумор, антиоксидантите са му от полза.

Откриха защо възниква ракът

Ракът може да се развие не само поради увреждания на ДНК, но и при развитие на много редки дефекти в работата на белтъчните сигнални ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com