Безплатни консултации: Доц. Джейхун Бозкурт спасява деца с тежки диагнози

2290
Безплатни консултации: Доц. Джейхун Бозкурт спасява деца с тежки диагнози

Доцент д-р Джейхун Бозкурт, един от водещите специалисти в сферата на детската хематология в Турция, ще гостува в България на 28 октомври. Доц. Бозкурт работи в един от най-натоварените центрове за трансплантация на костен мозък – към болници „Медикъл Парк“ в Турция, където се извършват около 600 костномозъчни трансплантации годишно.

Видният специалист ще консултира безплатно малки пациенти у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Кога и как се прави костномозъчна трансплантация?

Присаждането на костен мозък е сложен метод за лечение и се прилага, когато всички други възможности са изчерпани. При деца костномозъчната трансплантация се използва както при злокачествени заболявания като левкемия, лимфом и невробластом, така и при доброкачествени като таласемия майор, апластична анемия, тежки форми на имунна недостатъчност. 

Трансплантацията на стволови клетки се дели основно на два вида – алогенна трансплантация, когато костният мозък на болния се заменя с такъв от донор, и автоложна – когато се запазват стволовите клетки на самия пациент и след прилагане на високи дози химиотерапия му се присаждат обратно. Процесът на трансплантация в зависимост от спецификата на лечение продължава между 30 и 45 дни. Следват клинични контролни прегледи, а за връщане към нормален начин на живот можем да говорим след около 3-6 месеца.

Опитът от последните години сочи, че нивата на успеваемост при трансплантации на костен мозък са все по-високи.

Трансплантация на костен мозък – защо в „Медикъл Парк“?

„Нашият център има голям опит в костномозъчни трансплантации. Досега при нас са направени около 300 такива процедури. В нашето оделение при алогенните трансплантации съотношението присаждане – смъртност варира между 5-10%, а при автоложна трансплантация този показател е 0%“, посочва доц. д-р Джейхун Бозкурт. Той работи в Отделението по трансплантации на костен мозък при деца към болница „Медикъл Парк Бахчелиевлер“, където се правят 70-75 присаждания на стволови клетки годишно. „През последните години нашата болница се превърна в един регионален център за лечение и спасение на деца от Турция, Източна Европа, Близкия Изток, Африка, Балканските страни“, допълва той.

В болницата се прилагат автоложни, алогенни и хаплоидентични трансплантации, а пациентите на лечебното заведение могат да се възползват от възможността за търсене на донор в международните регистри с над 38 милиона проби на дарители.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация в София с доц. д-р Джейхун Бозкурт трябва да се запишат предварително на телефоните на „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0879 977 402, както и да предоставят на място всички медицински документи, с които разполагат до момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com