Билката, която е задължителна за пролетен детокс

9816
Билката, която е задължителна за пролетен детокс
Снимка: iStock/Guliver

Пролетта е сезон, в който повече от всякога искаме да се отървем от натрупаните токсини в тялото ни. От древни времена, в тази част на годината, хората са консумирали големи количества коприва с убеждението, че това ще ги предпази от болести през цялата година. 

В народната медицина тази билка се използва като пречистващо, противовъзпалително и тонизиращо средство. Още през април копривата може да включим копривата в менюто си като ценен източник на мултивитамин и незаменими хранителни вещества.

14 неща, които се случват с тялото ни по време на детокс

По време на детокс традиционно се консумират единствено сокове, приготвени от свежи плодове и зеленчуци. Режимът е с продължителност от...

Прясната коприва е перфектното средство за тонизиране на организма, възстановяване на силите и детокс. Тя може да се използва за приготвянето на супи и салати.

Богатият химичен състав на копривата е научно потвърден. Листата на тази билка съдържат голямо количество органични киселини, витамини, макро- и микроелементи, танини, фитоцинд и дори йод.

Витамин С в копривата е 2,5 пъти повече, отколкото в лимоните, 7 пъти повече, отколкото в черешите, 10 пъти повече, отколкото в картофите и ябълките. Освен това билката съдържа голямо количество хлорофил, който повишава имунитета, укрепва клетъчните мембрани, участва в образуването на съединителна тъкан, ускорява зарастването на рани, язви, ерозии, лекува венците и премахва лошия дъх.

Хлорофилът може да окаже върху кръвта ефект, подобен на този на хемоглобина: насища с кислород, ускорява метаболизма на азота. Това обяснява способността на копривата забележително да "прочиства" кръвта.

8 лечебни билки трябва да присъстват във всеки дом

България е благословена с прекрасна природа, а билките, които виреят на нейна територия са хиляди. От векове нашият народ използва даро...

Настойка от пресни листа от билката ще е от полза за здравето на всеки от нас. За нейното приготвяне е необходимо да залеете 2 супени лъжици листа с 500 мл вряща вода. Оставете течността за 1 час и след това прецедете. Консумирайте 1/3 чаша 3 пъти на ден. Тази лековита напитка помага за подобряване на кръвообращението и прочистване на тялото, както и за стимулиране на лактацията при кърмещи жени.

Сокът, изцеден от пресни листа коприва, се препоръчва като общоукрепващо средство в случай на загуба на сила и анемия (1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден). Помага и при отоци, свързани със сърдечна недостатъчност или с отлагането на соли в ставите. Сокът от коприва с мед се приема при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, стомаха, жълтеница, епилепсия, туберкулоза, както и за подобряване на сърдечната дейност.

Според последните научни доказателства копривата е в състояние да компенсира липсата на инсулин в кръвта. За целта смесете 2 супени лъжици от нарязана свежа билка с чаша кисело мляко. Консумирайте вечер. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Лекар: Всяка жена трябва да включи тези три храни в менюто си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com