Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

89714
Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите
Снимка: iStock

Тази билка е лечебно растение от семейство Сложноцветни, което се използва от хиляди години за лечение на много заболявания, освен това тя пречиства черния дроб, помага за отслабване и укрепва костите.

Белият трън (Silybum Marianum) съдържа флавоноида силимарин, който има холеретични, антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Използва се при алкохолно отравяне и алкохолна абстиненция. Трънът е ефективен по време на рехабилитационния период след тежки заболявания и като средство за подобряване на имунитета, според изданието The Health Site.

С какво точно е полезен белият трън?

Намалява нивата на холестерола, подобрява състоянието след тежки заболявания, използва се при лечение на белодробни и кожни заболявания. Оказва положително влияние при регулиране на високите нива на кръвната захар. Подобрява състоянието и намалява симптомите и при инфекциозна мононуклеоза, астма и алергии.

Пролетната билка, която пречиства кръвта и помага за отслабване

Белият трън съдържа редица важни минерали като калций, магнезий, фосфор. Всички те влияят благоприятно върху здравето на костите. Калцият е основният елемент, необходим за образуването на костна тъкан. Недостигът му води до различни заболявания, като остеопороза.

Магнезият подобрява усвояването на калций и насърчава правилното формиране на костите. Фосфорът е от съществено значение за здравето на костите, тъй като участва в процеса на образуване на костна тъкан.

Приемът на бял трън поддържа здравето на костите и насърчава растежа и развитието на костите. Но за правилното функциониране на костната тъкан е необходимо да се консумира витамин D, както и да се води здравословен начин на живот.

Ползи от лечебното растение:

  • подобрява кръвообращението - има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове;
  • неутрализира отровите (гъбични, хранителни, алкохолни);
  • пречиства тялото от натрупаните с времето токсини.

Коментираното лечебно растение помага при често главоболие, мигрена, световъртеж или други разстройства на нервната система. Облекчава безпокойство, депресия или гадене по време на дълги пътувания. Отварите помагат на бременните жени да се справят с ранната токсикоза. Те имат голяма превантивна стойност за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

Растението е полезно за диабетици, пациенти с разширени вени и хора с наднормено тегло. Хората с анамнеза за остеохондроза, холецистит и панкреатит също ще се възползват от употребата на лечебното растение.

Белият трън се използва широко в дерматологичната практика. Лекува много кожни заболявания. Екстрактът премахва хроничния запек и помага при колит. Използва се за гаргара при възпалено гърло и фарингит. Използва се за борба с кашлицата. Гаргарата със запарка от това растение облекчава симптомите на стоматит и пародонтоза.

За защита и възстановяване на черния дроб се използва прах, приготвен от семена. Дозата е 1 ч. л. за 200 мл вода. Честота на приложение: 4-5 пъти на ден. Курсът на лечение трябва да продължи най-малко 40 дни. След 2-седмична почивка курсът се повтаря. Терапията продължава до 6 месеца. Този период е напълно достатъчен за подобряване на състоянието, пише изданието. Здравният портал допълва, че белият трън не е панацея и не може да замести назначеното лечение при конкретно заболяване.

Билката, която помага при висока пикочна киселина и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com