Билката, която пречиства дебелото черво и сваля кръвното

5109
Билката, която пречиства дебелото черво и сваля кръвното
Снимка: iStock/Guliver

Семената на тази билка пречистват дебелото черво  и целия храносмилателен тракт. Освен това оказват положителен ефект върху нивата на кръвното, захарта е холестерола.

Билката, която пречиства дебелото черво

Семената на билката plantago ovata (живовляк), известни още като псилиум, се отличават с високо съдържание на фибри. Този вид билка се среща предимно в Индия. Псилиумът е най-известен като естествен лаксатив. Проучванията показват, че този елемент има положителен ефект върху сърцето и панкреаса, съобщава изданието The Health Site. 

Тъй като псилиумът е силно разтворим във вода, когато попадне в тялото, той активно започва да абсорбира вода. След това консистенцията става подобна на гъсто вещество с известен вискозитет, което не се усвоява в тънките черва. Това свойство на добавката позволява да се регулира функционирането на стомашно-чревния тракт, да се намали холестерола и да се насърчи загубата на тегло. Фибрите в състава на псилиума помагат за справяне с диария и запек.

Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

При контакт с течността в червата псилиумът образува съединение, което е добър помощник за намаляване на апетита, което от своя страна насърчава загубата на тегло.

Здравният портал допълва още, че са проведени редица изследвания, които показват, че приемането на 10 грама от добавката преди закуска и обяд значително намалява чувството на глад и позволява бързо да се почувствате сити. Също така, допълнителният прием на псилиум води до факта, че тялото получава повече фибри, позволява ви да намалите телесното тегло и да премахнете излишните мазнини.

Това се дължи на факта, че фибрите се комбинират с мазнини, както и с жлъчни киселини, и активно ги отстраняват от тялото. Този процес помага за намаляване на нивата на холестерола, тъй като черният дроб започва да го произвежда самостоятелно, за да попълни жлъчните киселини.

Фибрите в псилиума имат благоприятен ефект върху работата на сърцето и помагат за понижаване на кръвното налягане, което елиминира риска от сърдечни заболявания.

Фибрите в псилиума са силно абсорбиращи, те абсорбират вода, като по този начин увеличават плътността и обема на изпражненията, което забавя преминаването им през дебелото черво.

Тъй като тази хранителна добавка е пребиотик, тя има благоприятен ефект върху храненето и растежа на бактериите в червата, което позволява да се подобри микрофлората в тях

Изданието отбелязва още, че са доказани положителните свойства на псилиума при диабет . Когато се приемат допълнително с храна, фибрите помагат за контролиране на гликемичния отговор на организма към захарта, съдържаща се в храната. Веществото помага за намаляване на инсулина и кръвната захар, което води до нормализиране на общия показател.

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com