Билката сена - лекар разкри за какво помага и кога вреди

3519
Билката сена - лекар разкри за какво помага и кога вреди
Снимка: iStock

От древни времена листата на билката сена се използват за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Полза и вреда от сена

Александрийската сена е известна още като африканска касия или касия акулифолия. Това растение от семейството на бобовите растения е често срещано в пустините на Африка и Азия. Като лекарствени суровини се използват листа от сена и александрийски лист - под това име растението се среща по-често във фармацевтичните препарати. Терапевтичният ефект, насочен към премахване на задръстванията в червата, се дължи на алое-емодин, диантрон на реин - сеннозиди А и В, коментира руският фитотерапевт Людмила Волкова.

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

Експертът допълва, че това растение има няколко изразени ефекти върху тялото. Най-важното: подобряване на храносмилането и предотвратяване на запек. Поради това сената е доста ефективно почистващо средство. В резултат на употреба на лечебното растение се подобрява състоянието на кожата - то се бори с акне и други възпаления. 

Експертът допълва, че сената принадлежи към категорията растения, които имат доста широк спектър от странични ефекти. Следователно нейната употреба трябва да бъде съгласувана с лекар.

Листата на сена съдържат флавоноиди и алкалоиди. Първите помагат за прочистване на тялото, облекчават интоксикацията и имат антиоксидантен ефект - свързват свободните радикали, които увреждат клетките. Последните улесняват процеса, тъй като имат аналгетичен ефект. Но именно високото съдържание на алкалоиди може да причини здравословни проблеми.

Страничните ефекти често включват замаяност и гадене, спазми, дискомфорт в областта на сърцето и дори аритмия. Абсолютно неприемливо е използването на александрийска сена за хора с хронични стомашно-чревни патологии, възпалителни процеси на коремните органи и деца.

Сена се счита за едно от основните средства за отслабване. Повечето билкови лекарства за отслабване включват сена. Това се дължи на факта, че билката действа не само като слабително, но и пречиства организма от изпражнения и токсини. Ето защо във всяка програма за отслабване сената може да се използва като подготовка за диети и като част от програмата.

Чаят и запарката от сена обикновено се считат за безопасни за повечето възрастни и деца над 12-годишна възраст. Въпреки това, той идва с някои рискове и странични ефекти.

"Листата на сена са противопоказани при остри чревни заболявания, диария, гадене, повръщане, хронични стомашни заболявания, индивидуална непоносимост. Категорично е забранено да се използва билката при чревна непроходимост. Приемът на сена при панкреатит и хепатит е опасен. Не се препоръчва приема на билкови препарати, ако водно-солевият баланс е нарушен. Не приемайте лекарството по време на бременност и кърмене. Трябва да избягвате продължителната употреба на сена и превишаването на препоръчителните норми, тъй като това ще доведе до загуба на соли, необходими на тялото. В допълнение, сена може да причини нарушаване на нормалната чревна подвижност: ако се приема неправилно, червата спират да работят без стимулация", допълва специалистът.

Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com