Болестта на Херакъл и Цезар: Какво знаем за епилепсията?

11555
Болестта на Херакъл и Цезар: Какво знаем за епилепсията?
Снимка: Pixabay

Странна, анормална активност на невроните, която спонтанно възниква в определена област на мозъка, подчинява цялото тяло за около пет до шест минути и след това напълно изчезва.

Толкова продължава епилептичният припадък: човек губи съзнание, пада, тялото му се огъва, за кратко спира да диша и след това мускулите му започват да потрепват. Тогава съзнанието се връща заедно с чувство на силна умора. Но има и така наречените некласифицирани припадъци. Това може да бъде, например, ритмично потрепване на очите, докато съзнанието се затъмнява, но не се губи напълно.

Насочен ултразвук потиска пристъпите на епилепсия

Медици са успели да потиснат епилептични припадъци с насочени ултразвукови импулси при пациенти, върху които не действали други лекарст...

За първи път епилепсията е описана в трагедията на Еврипид "Лудостта на Херакъл". Плутарх пък описва припадъците на Юлий Цезар. От епилепсия са страдали Александър Велики, Ханибал, Калигула, Сократ, Наполеон, Петър I, Иван Грозни и много други известни личности.

Епилепсията е едно от най-загадъчните заболявания на мозъка. Обикновено има наследствена предразположеност, а по последни данни съществуват около 500 гени, които са свързани с мутация, която може да доведе до отключване на това заболяване.

„Как възниква епилепсията? Изведнъж в някаква част на мозъка се появяват 5% много активни клетки, които принуждават човек да прави това, което те искат от него. Има идиопатична епилепсия, причините за която не знаем, има симптоматична – когато знаем точно къде е огнището, а има и генетична, която също е доста добре позната на лекарите", обяснява неврологът и рехабилитатор Игор Малцев пред Радио Спутник.

Клиничните прояви на идиопатичната епилепсия обикновено започват в детска възраст. Но структурни промени в мозъка почти не се наблюдават – той се развива по същия начин, както при другите хора. Единственото нещо, което прави мозъка на такова дете различен, е високата активност на невроните. Но това по никакъв начин не засяга мисловните му способности. „Всичко това обаче може да се промени с времето“, предупреждава д-р Малцев.

Пациенти искат легализиране на маслото от канабис за лечение на епилепсия

Маслото от канабис да бъде разрешено за употреба при лечение на епилепсия. Това са поискали от Асоциация на родителите на деца с епилеп...

"Кое й е лошото на епилепсията? Това, че честотата на припадъците води до деменция. Но съвременното медикаментозно лечение е ефективно в 70-80% от случаите", казва още Малцев. Обикновено обаче пациентите, приемащи лекарства, се връщат към нормален живот - броят на припадъците рязко спада, а след това те могат да спрат напълно и да не се появяват в продължение на много години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com