Чаят от тази билка сваля кръвната захар и помага за бързо отслабване

61079
Чаят от тази билка сваля кръвната захар и помага за бързо отслабване
Снимка: iStock

Чаят от една ароматна и изключително популярна билка отдавна се използва в народната медицина за борба с безсъние, безпокойство и стрес, както и за предотвратяване на развитието на тумори. Но освен това той сваля кръвната захар и помага за отслабване.

"Съвременната наука успя да докаже ползите от отвара на базата на лайка, което му позволи да намери приложение дори в практиката на лекарите. Лайката е богата на етерични масла, флавоноиди и други антиоксидантни вещества, както и на витамини (А, С) и минерали (калий, калций, фосфор). Значителна част от тези компоненти влизат в отварата, въпреки термичната обработка", споделя руският диетолог д-р А. Куницин.

Чай от лайка за сваляне на кръвната захар и бързо отслабване

Отварата от лайка забавя усвояването на прости хранителни въглехидрати и предотвратява резките скокове на кръвната захар. Освен това напитката повишава чувствителността на рецепторите на мастната тъкан към инсулин, което позволява на клетките да абсорбират глюкозата ефективно.

Отварата нормализира метаболитните процеси в адипоцитите, като стимулира тяхното разрушаване с цел задоволяване на енергийните нужди на организма. Лечебната напитка е незаменима за хора, страдащи от диабет тип II и други патологии на гликемичния фон, както и затлъстяване.

Лекар: Тази билка сваля кръвната захар с 60%

Етеричните масла, флавоноидите, кумаринът, витамините и минералите в лайката имат положителен ефект върху кръвното налягане. Редовният прием на отварата води до отпускане на гладкомускулните клетки на стените на кръвоносните съдове, както и до инхибиране на производството на локални вазоконстрикторни фактори. В резултат на това има леко, но постоянно понижение на нивата на кръвното налягане.

Също така, отвара от лайка предотвратява развитието на хипертонични кризи (главно при мъжете), тъй като намалява тежестта на страха и тревожността и потиска производството на хормони на „стреса“. Лечебната напитка се препоръчва на хора, страдащи от хипертония или предразположени към това заболяване.

Отварата от лайка съдържа антиоксиданти. Тези биологично активни вещества намаляват количеството на свободните радикали в организма, които причиняват увреждане на клетките и допринасят за развитието на рак, както и някои хронични патологии. Редовният прием на продукти на базата на лайка, според научните проучвания, може да предотврати развитието на злокачествени тумори, главно от стомашно-чревния тракт и кръвоносната система. 

В ароматерапията се използват отвари и настойки от лайка, както и етерични масла на растителна основа. Установено е , че те помагат да се преодолее безсънието, да се отървете от стреса и други психо-емоционални натоварвания. След приготвянето на отварата се препоръчва да се вдиша от нейните изпарения известно време преди лягане. Това ще ви помогне да заспите бързо, да подобрите настроението и дори да се отървете от депресията.

Още: Лекар: Тази билка сваля холестерола и укрепва сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com