Червеното вино може да е полезно за диабетиците

16772
Червеното вино може да е полезно за диабетиците
Снимка: Pexels

Рубиненочервен еликсир, напитка на божествата, питие на шумерските царе и египетските фараони, народно средство за лечение на знайни и незнайни болести, религиозен символ, свързан с Христовата кръв и използван за преливане и споменаване на починалите – червеното вино е всичко това и въпреки че историята му ни връща далеч назад в годините – няколко века преди Христа, качествата му продължават да ни изненадват, а учените да изследват и откриват нови ползи от консумацията на червено вино. Последните научни данни сочат, че червеното вино за диабетиците е цяр, който значително помага за подобряване на състоянието им и поддържане на опасното хронично заболяване под контрол.

Червеното вино и диабетиците – как им помага?

Диабетът е социално значимо заболяване, едно от трудните за лечение, което, оставено без контрол, води до тежки усложнения, част от които свързани със загуба на крайници от съдово увреждане, сърдечно-съдови проблеми, увреждане на нервите, загуба на зрение, бъбречна недостатъчност, инвалидизация. Диабетът е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб, което прави всяко усилие за намиране на нови начини за контрол на диабета и овладяване на нивата на кръвната захар ценно. В търсене на нови методи, за да помогнат на хората да се справят с вредните ефекти от диабет тип 2, учените откриват приятен, лесен и достъпен начин, който може да помогне на диабетиците да контролират кръвната си захар и самото хронично заболяване – консумацията на чаша червено вино. Проучванията сочат червения еликсир не само като средство за профилактика на диабета, но и като такова, което може да минимизира риска от възникване на тежки усложнения.

Още: Диабетна диета: какво е позволено да се яде и какъв е най-големият риск?

Пациентите с диабет тип 2 е важно да поддържат нивата на кръвната си захар в нормални граници, да не допускат резки скокове, постигането на което може да бъде подпомогнато от чаша червено вино. Това е любопитна информация, която се различава от подкрепената от предишни проучвания, сочещи, че диабетиците не трябва да консумират алкохол. Обичайна практика е лекарите да препоръчват на хората с диабет тип 2 да се въздържат от консумацията на алкохол, тъй като съдържа големи количества рафинирани захари, които водят до скок в нивата на глюкозата, което е враг номер 1 за пациентите с диабет. Как тогава червеното вино за диабетиците се оказва не опасност, а цяр?

Виното съдържа много малко захар. Това е само видимата причина защо червеното вино не е опасно за диабетиците. Защо и как обаче то им помага за контрола  на кръвната захар? Черният дроб не само произвежда и освобождава глюкоза, той е отговорен и за метаболизма на алкохола. Когато в организма навлезе алкохол – като полезната чаша вино – черният дроб ще даде приоритет на метаболизма на алкохола вместо да управлява нивата на глюкозата и да ги променя, като по този начин те ще останат относително стабилни.

Какво трябва да спазваме, за да е лек, а не отрова червеното вино за пациентите с диабет?

Позитивното влияние на червеното вино при диабетиците се случва само ако се изпълнени няколко условия:

Още: Как да избегнем потъмняването на зъбите от червеното вино?

  • виното да е с високо качество и без добавена захар,
  • пациентът да е приел добре балансирана храна с виното, тъй като консумацията на вино на празен стомах може да понижи твърде много нивата на глюкозата,
  • виното да е една чаша, а не бутилка,
  • виното да е червено.

Консумацията на вино, което трудно може да се нарече такова, консумацията на празен стомах, злоупотребата с вино, системна консумация на количества над една чаша на ден, както и замяна на червеното вино с друго или с какъвто и да е алкохол, не само че няма да доведе до по-добър контрол на диабета, но е твърде възможно и да усложни общото здравословно състояние на пациентите с диабет тип 2, както и да причинят скок на нивата на кръвната захар и риск от трайни увреждания.

Как още виното помага на диабетиците?

Освен прякото въздействие върху нивата на кръвната захар, виното е лек за диабетиците и оказвайки полза за:

- Сърдечно-съдовото здраве

Хората с диабет тип 2 са два пъти по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания. Те са и многократно по-застрашени от инфаркт и инсулт. Консумацията на чаша вино на ден помага за поддържане на нивата на лошия холестерол в кръвта в нормални граници и за недопускане на образуването на плаки по стените на съдовете.

- Кръвно налягане

Консумацията на чаша червено вино на ден помага на диабетиците да избегнат усложненията от заболяването си и чрез поддържане на кръвното налягане в  нормални граници и превенция на хипертонията.

Още: При ниско кръвно: 1 чаша червено вино и сте като нови

- Намаляване на инсулиновата резистентност

Търсен и необходим за диабетиците ефект, който се наблюдава дори след само две седмици ежедневен прием на чаша вино.

Внимание! В редки случаи червеното вино може да намали нивата на глюкозата до опасно ниски стойности, поради което е добре да направите контрол на нивата им преди чашата с вино, както и да се консултирате с лекаря си, ако приемате медикаменти.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: Healthmatch

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com