При ниско кръвно: 1 чаша червено вино и сте като нови

7486
При ниско кръвно: 1 чаша червено вино и сте като нови
Снимка: iStock

Има много спорове около ефекта на виното върху кръвното налягане. Някои смятат, че има благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система, докато други смятат, че е противопоказано при проблеми с налягането.

1 чаша червено вино и сте като нови!

Алкохолът влияе върху кръвното налягане по следния механизъм:

Веднага след изпиването на виното съдовете се разширяват, налягането намалява.

След известно време сърдечната честота се увеличава. Обемът на кръвта, преминаваща през съдовете за единица време, се увеличава.

Действието на алкохола постепенно спира, съдовете се стесняват и сърцето продължава да изпомпва кръв по-интензивно. В резултат на това налягането започва да се повишава.

Въпреки това има проучвания, които показват, че три чаши червено вино седмично могат да помогнат в борбата с високото кръвно налягане. Учените отделно подчертават, че умереността е изключително важна. Превишаването на тази норма може да доведе до обостряне на хронични заболявания и появата на нови.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Намаляването на налягането, според проучването, се дължи на флавоноидите, естествените антиоксиданти, съдържащи се в него. Те попадат там от семената и люспите на гроздето: червеното вино се прави от цели плодове, без предварителното им почистване.

Това важи само за сухо вино, чиято сила е от 9 до 11 градуса. Сладките и обогатените вина, поради по-високото съдържание на захар и алкохол, имат обратен ефект.

В проучването кръвното налягане намалява при редовна консумация на сухо червено вино само при тези, които първоначално са имали високо кръвно налягане. Тоест хората, които нямат такива проблеми, не могат да се страхуват, че виното ще доведе до хипотония. Важно е да се знае, че по-ниско кръвно налягане е наблюдавано при тези, които консумират редовно вино. 

Понякога пациентите с хипертония изглеждат, че състоянието им се подобрява след пиене, тъй като алкохолът отпуска (както знаете, нервното напрежение може да доведе до повишаване на налягането). Но това е заблуда. Потенциалните положителни ефекти от редовната консумация на вино се компенсират от голям брой недостатъци: пиенето допринася за затлъстяване, влошаване на паметта, дехидратация и т.н.

Бяло вино – как действа на кръвното налягане

Бялото вино няма способността да намалява кръвното налягане. Прави се както от червени, така и от бели сортове грозде, но плодовете първо се освобождават от кожата и семките. Съответно в сока, а след това във виното, няма флавоноиди, които могат да бъдат полезни за предотвратяване на скокове на налягането.

Но бялото вино може да увеличи налягането, това се дължи на алкохола. Въпреки това дори хората с хипотония трябва да го консумират умерено: не повече от 100 ml наведнъж и не повече от три пъти седмично. Освен това, ако имате някакви заболявания, по-добре е да се консултирате с лекар.

Най-новите норми на кръвно налягане

Какво казват лекарите?

Не забравяйте, че отрицателните ефекти на алкохола са повече от положителните и виното не трябва да се използва като лекарство за повишаване на налягането при хипотония или за облекчаване на хипертонична криза. Ако нормалното ви кръвно налягане се различава от нормата или страдате от неговите колебания, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

При наличие на заболявания с високо или ниско кръвно налягане алкохолът е противопоказен. Консумацията на алкохолни напитки може да предизвика скокове на налягането и влошаване на благосъстоянието. Също така е важно да запомните лекарствата, които приемате, повечето от които са несъвместими с алкохола.

Една чаша от 100-150 мл вероятно няма да доведе до значително влошаване, но първо трябва да се консултирате с вашия лекар. Не забравяйте, че няма безопасна доза алкохол, така че ако можете да спрете да го пиете, по-добре е да го направите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията

Ето кои са най-харесваните зодии - любимците на всички

Кои фактори намаляват ефективността на лекарствата за високо кръвно налягане?

Тези ядки подобряват сърдечното здраве и контролират кръвната захар

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Гладен си? Ето каква може да е причината

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com