Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чесън и още хитрини. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

15 юни 2024, 07:41 часа

Повишеното кръвно налягане не задължително вади на показ симптомите си. И обикновено си нямаме ни най-малка идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които реагират бурно към повишените му стойности и стават жертви на много кофти усещания. Но факт е, че преобладаващата част могат да не проумеят години наред, че страдат от него. Медицинските лица обичайно ни убеждават да го държим под око внимателно, но в действителността по правило не се получава по този начин - обикновено като се чувстваш отлично, не не може да ти дойде на ума, че би могъл да имаш проблем със кръвното налягане. 

Да страдаш от високо кръвно обаче в крайна сметка не е нещо, с което да не може да се преборите.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва на ежедневна база. Често срещаните фактори са по-голямо тегло, понижена физическа активност, вредна за здравето диета, кутия и отгоре цигари на ден, прекаляване с алкохола, нервно напрежение, диабет, развиване на хронични болести и фамилна генетична наследственост. Определено трябва като се мине 42 годишна възраст да започнете да се преглеждате значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Обаче повечето от хората са от типа, които имат този проблем само в определени случаи. Без значение от кои сте обаче е препоръчително да имате представа кои са скритите трикове, които ще ви дадат предимство да редуцирате нивото на кръвното за кратък период. И то в стаята. Тези хитрини не са заместител на докторската работа, но могат изключително нужни в най-ранния миг. Добре е впрочем да ги направите част от лайфстайла ви, понеже те от изумителна стойност за организма при разнообразни здравни беди.

 Една от най-важните подправки

Канелата ,тази невероятно подправка, е  много приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката изобилства от невероятно полезни за физическото ви състояние целебни качества. Стяга добре нервите и доказано благоприятства кръвното налягане. Ето нещо бързо и ефективно. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Подобна приятна смес работи веднагически.

• Най-добрият помагач

В народната медицина, чесънът е известен с толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е приет като един от най-мощните природни антибиотици. Редуцира високото кръвно, слага край на лошия холестерол. Ако не ви се консумира под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново действа добре. Обезателно обаче го приемайте суров. 

• Интересен трик

Съществува един важен трик, който бихте могли да изпробвате. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това нещо се прави 6-7 пъти за всяко ухо. Още една ключова точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там е хубаво да проведете разтриване. 

• Да си направим чай от каркаде

Ако съществува билка, която да е природна сила в битката против високото кръвно налягане, това непременно е отварата от каркаде. Това е един от могъщите природни прийоми за редуциране на вашето кръвно. Впрочем, има още голям набор полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психическото здраве, има и ролята на антидепресант. Знае се, че дава много мощ на имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Дишайте с корема

Едва ли е съвпадение това, че когато сме подложени на стрес, ние въздишаме. Затова първо се опитайте да се отпуснете повече. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте на това ниско ниво за нови четири секунди. И повтаряйте техниката. Изпълнявайте дихателното упражнение 4-5 минути, а може и повече. Така се оказва ефект на притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Компресът винаги е от полза

Тук са популярни два варианта, които да утилизирате в битката с кръвното. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за няколко минути и при всяко положение може да забележите благоприятен ефект. Другата уместна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Трябва да сте наясно обаче - не трябва водата да е от ледено естество, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Ментата е винаги добре дошла

Ментовият чай е лек за нервите, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той значително може да тушира кръвното и благодарение на ролята му да усетите жадуваното облекчение.

• Ако има човек до вас...

Ако някъде около вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Ключовите места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да преминава с пръстите надолу към лопатките. 

• Млякото с коприва е страшно полезно

Опитайте нещо страшно полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с сто-двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от природосъобразния лек при повишено кръвно налягане.

Най-добрият списък от мерки

Всичко предложено до този момент върши перфектна работа в изненадващите ситуации. Би било добре обаче, ако сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да приложите този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги включите в ежедневието ви правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще е ход напред в битката с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Спокойни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отделете си поне 10-20 минути на ден за тези движения. 

- Време е за полезни храни. Много повече зеленчуци, плодове, зърнени храни. Изобщо се вгледайте в диетата си, разберете кое ви прави проблеми и го изрежете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да хапвате по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обичайно е пресолена. Гответе си сами повече. 

- Добре проучен факт е, че, пациентите, които имат високо кръвно, поглъщат алкохол над необходимото. Таванът всъщност е само бира на ден или най-много чашка вино. Ако надвишите тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 3-5 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Редовният стрес е един от най-допринасяващите фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да посвещавате време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Ще се справите с тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са ежедневна практика, която може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес