Чухте ли за този домашен хит? С него високото кръвно ще си отиде

28727
Чухте ли за този домашен хит? С него високото кръвно ще си отиде

Близкото до високата граница кръвно налягане не във всеки случай манифестира симптомите си. И обикновено си нямаме идея, че сме поставени на изпитание от него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към повишаването му и стават жертви на много кофти усещания. Но факт е, че по-голямата част могат да не узнаят години наред, че страдат от него. Докторите редовно ни предписват да го проследяваме внимателно, но в реалността по принцип не се получава по този начин - щом се чувстваш отлично, не предполагаш, че си развил проблем със физическото здраве. 

Да пострадаш от високо кръвно обаче въпреки всичко не е нещо, с което да не може да се справите.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва на ежедневна база. Неблагоприятните фактори са по-високо тегло, уседнала физическа активност, прекалено калорийна диета, повече цигари, прекаляване с алкохола, нервно напрежение, диабет, сбор от няколко хронични заболявания и нерядко генетична наследственост. За препоръчване е като се мине 45 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които правят кризи само в определени случаи. Сред които и да сте обаче е хубаво да имате представа кои са скритите тайни, които ще ви дадат предимство да понижите кръвното за броени минути. И то докато сте у дома. Тези малки тайни не са заместител на докторската работа, но могат изключително нужни в най-напечения миг. Добре е впрочем да ги направите част от ежедневието си, понеже те благоприятстват състоянието ви при разнообразни здравни беди.

 Една от най-важните подправки

Канелата ,тази невероятно подправка, е  въздействаща и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката включва неизмеримо полезни за организма лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и определено благоприятства кръвното налягане. Ето какво може да направите вкъщи. Сложете малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Тази освежаваща напитка работи светкавично.

• Природният лек - повече чесън

В народната медицина, чесънът е известен с толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е добре познат като един от най-класическите природни антибиотици. Тушира високото кръвно, слага край на лошия холестерол. Ако не ви се поглъща като скилидка, може да заложите на малка лъжичка чесън на прах. Отново действа добре. При всеки случай обаче го приемайте суров. 

• Моментална помощ

Съществува един ключов трик, който е добре да изпробвате. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това нещо се прилага 7-8 пъти за всяко ухо. Другата популярна важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там е хубаво да проведете разтриване. 

• Магическото каркаде

Ако съществува билка, която да е изключителен дар в битката против високото кръвно налягане, това непременно е хубавата отвара от каркаде. Това е един от стабилните домашни прийоми за редуциране на вашето кръвно. И всъщност, има още сериозен списък от полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психическото здраве, има и ролята на антидепресант. Освен това дава енергия на имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Правилното дишане

Знае се, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние обикновено въздишаме. Затова като за начало се опитайте да се отпуснете повече. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да се получи добре бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 4 секунди. А после като издишате, задръжте по този начин за нови четири секунди. И го повтаряйте непрекъснато. Дишайте по този начин в рамките на 4-5 минути, а може и повече. Така се подпомага притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Бабешко, но работи

Тук са популярни два варианта, които да включите в борбата с хипертонията. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за няколко минути и при всяко положение може да усетите благоприятен ефект. Другата надеждна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Трябва да сте наясно обаче - не трябва водата да е супер студена, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Ментата помага

Ментовият чай е биле за нервите, сърцето и за хипертоничното кръвно налягане. Той винаги може да тушира кръвното и благодарение на ролята му да усетите радикално облекчение.

• Облекчение от спешен масаж

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви напражи хубав масаж. Ключовите места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Народното биле

Дойде време и за нещо свръх полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с сто-двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Приемаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Топ навици

Всичко предложено досега върши перфектна работа в напечените ситуации. В случай, че сте си поставили за цел наистина да ликвидирате високото кръвно, да вкарате в употреба този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги добавите във всекидневието си умно и правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Най-сетне редуцирайте излишното тегло. Всеки килограм отслабване ще се увенчае с напредък в сражението с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Чести разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отделете си поне 20-30 минути на ден за тези физически занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Фундаментално обмислете диетата си, дайте си сметка кое ви ви прави уязвими и го изрежете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да хапвате по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обичайно е пресолена. Гответе си сами повече. 

- Добре проучен факт е, че, пациентите, които вдигат високо кръвно, консумират алкохол над необходимото. Максимумът всъщност е не повече от бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако се качита над тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Редовният стрес е един от класическите фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да намирате лично време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Не забравяйте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com