Цветна бременност - симптоми и причини

227543
Цветна бременност - симптоми и причини
Снимка: iStock/Guliver

Един от най-сигурните признаци за бременност при жените е липсата на менструален цикъл. Човешкият организъм обаче е сложен и загадъчен. Критичните дни могат да продължат при някои жени дори и след оплождането на яйцеклетката. Точно този феномен се нарича цветна бременност. И въпреки че лекарите не отчитат подобно състояние като норма, статистиките сочат, че то е факт при около 20% от жените в световен мащаб.

И тъй като при цветната бременност не се наблюдава спиране на месечния цикъл, бременната жена може дори да не подозира, че скоро ще става майка.

Все пак съществуват някои различия между нормалния менструален цикъл и този, който се наблюдава по време на цветна бременност. Във втория случай кървенето е малко по-обилно и приключва по-бързо, отколкото обикновено. Но жените отдават тези промени на различни други фактори, например хормонален дисбаланс, стрес, настинка и не предполагат каква е истинската причина за дребната аномалия.

Цикълът продължава и през следващите три месеца от цветната бременност, а понякога дори може да не спре и до самото раждане. Обикновено бременната жена научава за състоянието си едва когато коремът ѝ започне да нараства и усети първите движения на плода. Колкото по-скоро се открие цветната бременност, толкова по-добре.

Бъдете нащрек, ако се появят някои от следните симптоми:

Гадене или повръщане

Токсикоза - гадене или повръщане, най-често сутрин. Лекото до умерено повръщане (3-10 пъти на ден) е нормално състояние на жената в ранния етап на бременността и не крие риск от негативни последици за плода.

Тежка степен (повръщане до 20 пъти на ден или повече) обаче заплашва със сериозни последици майката, като например разкъсване на хранопровода, пневмоторакс, енцефалопатия на Вернике и други. За плода това състояние също има последствия, но не толкова сериозни. Сред тях са евентуално вътрематочно забавяне на растежа, ниско гестационно тегло и недоносеност.

Умора, сънливост, замаяност

Умората в началото на бременността е лесна за обяснение. Първо, плодът активно расте и се развива, започват да се формират вътрешните му органи. Процесите на синтез на протеини и други молекули, които играят ролята на „строителни материали“ за новите клетки, протичат твърде бързо и това причинява загуба на енергия. 

На второ място, в тялото на бременна жена се извършва сериозна хормонална промяна - образува се допълнителен кръг на кръвообращението. Кръвоносната система се възстановява, а натоварването на сърцето се увеличава. Хормонът прогестерон, произвеждан през първите седмици на бременността, оказва влияние върху съдовия тонус, като понижава кръвното налягане. Затова бременната жена изпитва сънливост и за нея е трудно да се концентрира.

Чести промени в настроението

Причината за лошо настроение по време на бременност се крие в промяната на хормоналния фон. За тялото е много трудно да се адаптира към промените, които настъпват. Затова бременната жена е много по-раздразнителна, по-склонна е да откаже да говори или да прави нещо, просто защото не е в настроение. А в случай, че бъдещата майка работи, натовареният ѝ график със сигурност няма да направи ситуацията по-лека.

Променено обоняние и вкусови предпочитания

По време на бременност обонянието се засилва, а вкусовите предпочитания могат да претърпят сериозни промени. Обичайните любими храни вече могат да изглеждат непривлекателни и безвкусни. За сметка на това пък ястия, които преди не са били харесвани, могат изведнъж да се превърнат в най-обичаните. Също така апетитът за сладки или солени храни е повишен.

Трябва обаче да се отбележи, че тези признаци могат и да не се появят при всяка бременност, включително и при цветната. Ето защо най-добрият вариант е да посетите лекар.

Причини за развитие на цветна бременност

Появата на менструация по време на бременност е аномалия, така че само лекар може да определи каква е причината за това. Може това да е индивидуална особеност на женското тяло или патологичен ход на бременността. Ако лекарят диагностицира, че бременността не е извънматочна или придружена от заплаха за спонтанен аборт, както и че с плода всичко е наред, тогава причините за появата на подобно кървене могат да се търсят на друго място. Да видим някои от тях:

Късна овулация

Жената не винаги има перфектен цикъл от 28 дни. Възможна е ситуация, при която е настъпило зачеване, но оплодената яйцеклетка все още не е имала време да достигне маточната кухина и да се прикрепи към нея, затова и в този случай започва менструация. Тук обикновено кървенето се появява само в един цикъл и след това спира.

Имплантация

При нея се наблюдава прикрепване на яйцеклетката към стената на матката. Обикновено кървенето се появява само веднъж, около 6-7 дни след зачеването.

Хормонален дисбаланс

Възможно е, жълтото тяло, което се образува след зачеването и прикрепването на яйцеклетката към матката, да не произвежда достатъчно прогестерон. Именно той е отговорен за нормалното протичане на бременността. В този случай кървенето може да е сигнал за сериозни нарушения в тялото на жената.

Инфекция

В резултат на намаляване на имунитета по време на бременност може да започне повишено размножаване на генитални инфекции. Ако възпалението е тежко, тогава е вероятна причина за кървенето. В този случай може да се наложи спешно лечение.

Аномалия в структурата на матката

Ако жената има такива аномалии, например двурога матка, тогава оплодената яйцеклетка се прикрепва в единия рог, докато при втория могат да настъпят нормални промени, както по време на менструация. По правило такова кървене не представлява опасност.

Ефективни ли са тестовете за бременност при цветна бременност?

Бързите аптечни тестове са ефективни и при цветна бременност. Трябва обаче да се напомни, че както и при нормална бременност, са възможни фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Това се случва най-често, когато се използват продукти със съмнително качество или при неспазване на инструкциите по време на изпълнение, прием на определени лекарства и други фактори. Следователно, ако тестът е показал отрицателен резултат и въпреки това жената усеща всички признаци на бременност и менструацията ѝ е променила характера си, препоръчва се консултация с гинеколог. 

Характеристики на цветната бременност

Не всички жени са запознати добре с феномена цветна бременност, а и състоянието може да е причинено от различни причини. Трябва да се знае кога състоянието не е опасно и кога е необходима незабавна хоспитализация. Да разгледаме някои важни особености"

Ранната цветна бременност обикновено се причинява от имплантиране или късна овулация. Кървенето в такива случаи не е обилно и също така спира бързо, без да причинява дискомфорт.

При наличие на гадене, повръщане треска, силна болка в долната част на корема или долу на гърба, причината би могла да е отлепване на яйцеклетката. Състоянието е опасно и често завършва със спонтанен аборт.

Кървенето в по-късните етапи на бременността е по-опасно, тъй като най-често се провокира от отлепване на плацентата. Това е много опасна патология, която често води до фетална хипоксия, следствие на която може да се получи забавяне в развитието на плода, както и други неврологични нарушения.

Отслабването на плацентата често причинява мъртво раждане. Следователно, ако има съмнение за преждевременно отлепване на плацентата, жената трябва да постъпи в болница и да се лекува за удължаване на бременността. Ако това не помогне и патологията прогресира, тогава, за да се спаси живота на жената, обикновено се назначава спешно цезарово сечение.

Какви опасности крие цветна бременност?

Всяко кървене по време на бременност се разглежда от лекаря като заплаха, така че жената трябва да е хоспитализирана и щателно диагностицирана. Опасността се крие в различните причини за кървенето.

Извънматочната бременност, замразената бременност и отлепването на яйцеклетката са най-честите патологии, но не единствените, които могат да доведат до кървене. Следователно, колкото по-скоро те бъдат идентифицирани и бъдат предприети съответните действия, толкова по-добре. Ако кървенето се появи на по-късна дата от бременността, тогава терапията е насочена към премахване на причината за него, както и осигуряване на нормалното развитие на бременността.

Като правило, ако кървенето се случи само веднъж или е систематично от самото начало на бременността, но не е придружено от болка, тогава нямате повод за притеснение. Необходимо е обаче да сте под постоянен медицински контрол, тъй като при цветна бременност рискът от пропускане на отделянето на яйцеклетката се увеличава многократно. 

Какво да предприемем в случай на цветна бременност?

На първо място, не се притеснявайте. Отрицателните емоции могат да подкопаят здравето и на най-силния човек. Ето защо, ако една жена подозира, че кара цветна бременност, тя трябва незабавно да посети гинеколог. Той ще препоръча кръвен тест за HCG, за да се определи точно дали е настъпило зачеване. След анализа лекарят ще изпрати бременната жена на ултразвуково сканиране, което може не само да потвърди бременността, но и да гарантира, че плодът е правилно прикрепен, както и че няма заплаха за живота и здравето на него и на майката. Ако няма аномалии и патологии, а бременността си протича нормално и жената се чувства добре, тогава лекарят ще предпише укрепващ витаминен комплекс и също така ще следи по-внимателно хода на цветната бременност, за да не пропусне момента, ако яйцеклетката започне да се отделя.

Самата цветна бременност, която не е усложнена от различни нарушения, не е опасна. Тя протича както обикновената и менструацията обикновено приключва след един или повече цикъла. Ако обаче подозирате подобно състояние, първото нещо, което трябва направите, е да се консултирате с лекар, за да се уверите, че това е нормално. Ако няма отклонения, бременната жена няма да бъде приета в болница. Ако обаче има, тогава навременното лечение може да спаси живота на бебето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com