Какво е овулация,какви са симотомите и какви са начините за изчисляване

427285
Какво е овулация,какви са симотомите и какви са начините за изчисляване
Снимка: iStock

Всяка жена, особено тази, която желае да забременее, трябва да е наясно кога точно е в овулация - времето от месеца, когато шансът за забременяване е най-голям. За съжаление в последните години се наблюдава слаба информираност по този въпрос, както и най-различни интерпретации какво точно представлява процесът на овулация.

Според национално проучване* повече от 80% от жените в България във фертилна възраст не са наясно какво представлява овулацията. Над 40% пък от тях вярват в схващането, че имат шанс да забременеят извън този период.

Според учените жената може да зачене само по време на овулацията, която протича веднъж месечно и трае от 24 до 36 часа. Този период, обаче, не гарантира успех, защото шансът за забременяване тогава е само 35%. Това прави процеса още по-сложен - затова трябва да се информираме за него с точност.

Какво е овулацията ?

Овулацията е ключов момент в менструалния цикъл на жената, който включва освобождаването на зряла яйцеклетка от яйчника. Ето основните аспекти на овулацията:

  • Цикличност: Обикновено овулацията настъпва веднъж на всеки менструален цикъл, което е приблизително всяка 28-ая ден, но може да варира между жените и от цикъл до цикъл.
  • Хормонален контрол: Овулацията се контролира от хормоните на хипофизната жлеза и яйчниците. Лутеинизиращият хормон (LH) и фоликулостимулиращият хормон (FSH) играят ключова роля в стимулирането на яйчниците да произвеждат яйцеклетки.
  • Фоликуларна фаза: В началото на менструалния цикъл, под влияние на FSH, множество фоликули в яйчниците започват да узряват. Обикновено само един фоликул достига пълно узряване.
  • Освобождаване на яйцеклетка: Когато зрелият фоликул се спука, той освобождава яйцеклетката. Това е овулацията. Освободената яйцеклетка се насочва към фалопиевите тръби, където може да бъде оплодена от сперматозоид.
  • Лутеална фаза: След овулацията, останалата част от фоликула се превръща в структура, наречена жълто тяло, и започва да произвежда хормони, особено прогестерон, които подготвят матката за потенциална бременност.
  • Плодороден период: Най-голямата вероятност за зачеване е в дните около овулацията. Жените често използват различни методи за проследяване на овулацията, за да определят най-плодородните си дни.
  • Симптоми: Някои жени изпитват физически симптоми, като лека болка или дискомфорт в едната страна на тялото, промени в цервикалната слуз и др.

изчисляване на овулацията

Как да изчислим кога сме в овулация?

Уринарен тест

Този тест напомня много на теста за бременност. Поставя се за няколко секунди в урината и се проследява резултата. Можете да го намерите в аптеката, а също така се смята за един от най-точните.

Тест на слюнката

Него също можете да го набавите от аптеката. Прави се сутрин на гладно. Не трябва да сте пили дори вода.

Изчисляване на базалната температура

Може би най-популярният начин. Изследването представлява изчисляване на температурата на влагалищната среда с обикновен термометър. Той се поставя във влагалището (вагинално) и ако сте в този период температурата в тази час на тялото би следвало да е повишена с градус (37 градуса). Температурата може да се измери и ако термометърът се постави в устата (орално) или в ануса (анално). Има няколко тънкости относно определянето на температурата:

- Температурата се мери веднага след сън. Важно е да не се правят никакви резки или значими движения, което предполага още от вечерта термометърът да е поставен на близко разстояние до леглото, от което да го вземете без да е нужно да ставате. Ставане от леглото може да повлияе на точността на измерване на температурата.

- Температурата се мери от деня на края на цикъла, като би трябвало първите 14 дни стойността да не надвишава 37 градуса. В деня на овулацията температурата се повишава с поне 5 десети. Тази по-висока температура се задържа до първия ден на следващия цикъл, когато измерването се спира и се подновява отново от деня в края на цикъла.

- Мерете температурата в рамките на поне три последователни месеца.

- Винаги мерете температурата по едно и също време на денонощието.

- Резултатите за всеки ден трябва да се нанасят в график. Има специално разработени температурни листове, които могат да се намерят в аптеките или в специализирани медицински книжарници. Задължително след попълването на графика той се носи на акушер-гинеколог, който ще обясни какво означават резултатите.

- Хубаво е температурата да се мери след поне няколко часа сън.

- Когато се започне измерване на базална температура, трябва да се прави винаги по един и същ начин - или само вагинално, или само орално, или само анално. Меренето трябва да се прави винаги с един и същ термометър.

Определяне по цервикалния секрет

Това също е метод за изчисление. Обикновено секрета се увеличава около третия ден преди и ден след овулацията. Той е по-прозрачен и по-слузест.

Броене на дни

Това е най-лесният начин да определите кога настъпва процесът. Както споменахме и по-горе, трябва да знаем, че периодът настъпва обикновено 14 дни преди началото на менструалния цикъл. В най-общия случай периодът между два менструални цикъла трае 28 дни, затова обикновено овулацията настъпва на 14-тия ден, но ако периодът е по-дълъг - например 30 дни, то тя ще настъпи на 16-тия ден.

Кои са признаците, че настъпва този процес?

Трябва да знаете, че съществуват определени признаци, че е настъпила или настъпва овулация. По това време е пикът на естрогена в женския организъм, като същевременно стартира увеличаването на нивото на прогестерона. Тези хормонални колебания засягат не само тялото ви, но и поведението.

а) Възможно е леко кървене или зацапване.

б) Болка в яйчниците.

в) Напрежение в гърдите.

г) Превъзбуденост и свръхчувствителност.

* Резултатите са от националното проучване направено от агенция за маркетингови проучвания "Прагматика", по поръчка на Oview.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com