Да кажем ЧАО на високото кръвно в ДОМАШНИ УСЛОВИЯ - ето култови хитрини

6416
Да кажем ЧАО на високото кръвно в ДОМАШНИ УСЛОВИЯ - ето култови хитрини

Близкото до високата граница кръвно налягане не непременно вади на показ симптомите си. И нерядко си нямаме ни най-малка идея, че нещо не ни е наред заради него. Сред нас има хора, които реагират бурно към повишените му стойности и стават жертви на много притеснителни усещания. Но факт е, че по-голямата част могат да не проумеят години наред, че страдат от него. Докторите при всеки случай ни предписват да го проследяваме внимателно, но в действителността по принцип не се получава по този начин - ако се чувстваш отлично, не ти хрумва, че би могъл да имаш проблем със организма. 

Да си с високо кръвно обаче никога не е доживотен проблем.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва на ежедневна база. По-сериозните фактори са по-голямо тегло, уседнала физическа активност, вредна за здравето диета, димящи цигари, битови навици с алкохола, нервно напрежение, диабет, струпване на хронични болести и нерядко генетична обремененост. Общо взето като се надрасне 45-46 годишна възраст да започнете да се преглеждате значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани  хапчета. Обаче повечето от хората са от типа, които имат този проблем само в определени случаи. Без значение от кои сте обаче е уместно да имате идея кои са скритите тайни, които ще ви дадат предимство да редуцирате нивото на кръвното четвърт до половин час. И то докато сте у дома. Тези малки тайни не са заместител на медицинската работа, но могат изключително нужни в най-напечения миг. Важно е впрочем да ги направите част от дневния си режим, понеже те вършат работа при голям брой здравни беди.

 Нейно величество канелата

Канелата ,тази невероятно подправка, е  въздействаща и приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката включва неизмеримо полезни за организма целебни качества. Стяга добре нервите и определено благоприятства кръвното налягане. Ето нещо бързо и ефективно. Налейте малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. За да стане съвсем хубаво сложете и лъжичка мед. Тази благоуханна смес има ефект до няколко минути.

• С чесън към добро здраве

В народната медицина, чесънът има престижна роля с толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е познат като един от най-класическите природни антибиотици. Тушира високото кръвно, номер едно е в борбата с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново има ефект. Непременно обаче е хубаво да е суров. 

• Малка хитрина

Съществува един любопитен трик, който е добре да прибавите към съкровищницата. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това действие се прилага 5-10 пъти за всяко ухо. Още една важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. Точно там бихте могли да проведете разтриване. 

• Каркадето е благодат

Ако съществува билка, която да е абсолютен титуляр в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е хубавата отвара от каркаде. Това е един от изключителните домашни прийоми за сваляне на вашето кръвно. Впрочем, има още добър списък от полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психиката, има и ролята на антидепресант. Определено дава енергия на имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Техника за дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме с повишен стрес, ние въздишаме. Затова първо отпуснете тялото и съзнанието. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в тази позиция за още четири секунди. И го повтаряйте непрекъснато. Дишайте по този начин в рамките на 5 минути, а може и повече. Така се подпомага притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Помощ от...мивката

Тук са от полза два варианта, които да включите в борбата с хипертонията. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за няколко минути и може да усетите добър ефект. Другата надеждна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Не забравяйте - не трябва водата да е от ледено естество, достатъчно е да бъде хладка. 

• Силата на ментовия чай

Ментовият чай действа много добре на психиката, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той значително може да редуцира кръвното и благодарение на ролята му да усетите голямо облекчение.

• Масажът е ключов

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви отдели време за масаж. Важните места са местата на тила. Супер важене е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Народното биле

А ето нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Консумираме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Най-важното - накратко

Всичко събрано досега върши перфектна работа в напечените ситуации. В случай, че сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да приложите този класически списък с мерки с 10 важни неща. Ако ги включите в ежедневието ви правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Най-сетне редуцирайте излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще е във ваша полза в битката с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Чести разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отделете си поне 15-20 минути на ден за тези движения. 

- Консумирайте полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно се вгледайте в диетата си, разберете кое ви прави проблеми и го заличете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната в повечето случаи е пресолена. Включвайките котлона и гответе вкъщи. 

- Добре проучен факт е, че, пациентите, които вдигат високо кръвно, консумират алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е само бира на ден или най-много чашка вино. Ако надвишите тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Редовният стрес е един от класическите фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да имате повече време за вас самите, за да сте по-малко напрегнати. 

 

Не забравяйте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са много важни и всичко това може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com