Диета за бодрост

17716
Диета за бодрост
7 “пролетни” начина да си върнем силите и здравето

През пролетта човек често се чувства без сили. Липсата на слънце, еднотипното хранене, стресът, предизвикан от студа, прекараните настинки оказват негативно влияние и на физиологията и на психиката ни.

В преходния период не бива да се увличаме по строги диети – отложете ги поне до късната пролет. Ако искаме да помогнем на организма си най-безболезнено да се пригоди към новия сезон, zdrave.bg ни предлага да се възползваме от следните съвети:

1. Да укрепим имунитета си

Той е основната опора на организма срещу негативните външни влияния. Освен чисто медицинския подход, може да се избере и някой начин, известен от народната медицина. Предлагаме ви следната рецепта: смесват се 150 мл пресен сок от алое, 250 г мед, 350 мл вино. (за децата - вместо вино сок от 3 - 4 лимона). Сместа се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди ядене.

Хипократ е прославял овеса като целебно средство при изтощаване и отпадналост в организма и е съветват да се пие овесена отвара вместо чай. Например: 1 с. л. смлян овес се залива с 1 чаша вряла вода, накисва се в продължение на 12 часа, прецежда се и се пие.

Грижата за имунитета трябва да бъде целогодишна – така не само ще намалите риска от грип и настинки през зимата, но и ще посрещнете пролетта, радвайки се на добро здраве.

2. Подкрепа за сърцето

С настъпването на пролетта то също се нуждае от повече грижи. Отново в духа на народната медицина: настържете на ситно 250 г орехи, стафиди, 1 лимон и добавете 250 г мед. Приемайте всеки ден по 1 с. л. от сместа 3 пъти преди ядене.

Ако кръвното ви рязко спада и се чувствате замаяни, смелете 3 лимона, залейте сместа с кипната, но охладена вода, оставете да отлежи 1-2 дни в хладилника. После добавете 250 г мед и добре разбъркайте. Приемайте по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди хранене.

3. Меню за мозъка

Пролетната авитаминоза не само ни прави вели и апатични, но и влияе негативно на умственатa дейност.

Започнете закуската си с твърдо сварено яйце. В него се съдържа холин, който повишава нивото на “добрия” холестерол и подобрява паметта. Вместо кафе по-добре изпивайте чаша сок от цвекло и моркови в съотношение 1:4.

Изтощеният организъм особено се нуждае от правилно хранене. Магнезият, съдържащ се в какаото, фасула, ядките, макароните, рибата, млечните продукти и зелената салата, влияе благотворно на нервната система, подобрява кръвообращението и предпазва от депресия.

Витамин С (киви, шипкова отвара, цитрусови плодове, зеленчуци) защитава организма от инфекции. Витамините от групата В (месо, птици, риба) осигуряват производството на серотонин - хормона на щастието.

По възможност употребявайте продуктите (плодове и зеленчуци) в суров вид. През пролетта употребявайте повече мед и зехтин.

Когато сезоните се сменят...

Обясненията са много и най-различни – като се започне от липсата на прясна и достатъчно витаминозна храна през студените месеци, ...

4. “Тайната” формула на бодростта

Съчетанието на мазнини със захар помагат на организма да се справи с бързата умора и сънливостта. Прецеденото мляко или няколко пасти с маслен крем помагат за възстановяване на душевното равновесие. Привържениците на диетите не трябва да се притесняват: през пролетта тези продукти няма да добавят нито един сантиметър към талията им.

Фурмите, които съдържат много микроелементи и витамини А и В, също помагат за възстановяване на силите и повишаване на работоспособността. Те съдържат и допамин – вещество, активизиращо мисловните процеси.

Яжте и поне шепа ядки дневно. Те съдържат лецитин – вещество, което ще спомага за ефективната дейност на паметта. Диетолозите пък твърдят, че селенът, на който ядките са богати, подобрява настроението.

5. Преминаване към лятното време

Тлъстите храни намаляват репродуктивността на мъжете

Консумирането на много тлъсти храни при мъжете може да засегне качеството на семенната им течност, сочи американско изследване, публику...

Във връзка с преминаването към лятното часово време в организма се нарушават редица и психологични и физиологични функции. Това чсто води до мигрени, депресии, инфаркти, хипертонични кризи, затлъстяване и изостряне на хроничните заболявания.

Диетата, билките и лекарствените препарати помагат в борбата с десинхронозата. Ментата и дяволската уста помагат за освобождаването на организма от натрупалото се напрежение и осигуряват здрав сън. Жълтият кантарион е природен антидепресант, който е най-добре да се приема вечер.

Мазната морска риба, киселото зеле и пресните салати нормализират вътрешните биологичните ритми. Специалистите препоръчват при прехода от зимно към лятно часово време да се намали употребата на продукти и напитки, съдържащи кофеин.

6. Пролетта - време за освежаване и подмладяване

Както цялата природа се събужда за живот през пролетните месеци, така е и с човешкият организъм. Затова с малко активна помощ всеки може да се почувства по-свеж. Ето и една народна рецепта: вземете по 100 г лайка, безсмъртниче, жълт кантарион и брезови пъпки, смелете ги и ги залейте с половин литър вряла вода. Оставете ги 20 минути, след което прецедете течността. В 1 чаша от получената течност разтворете 1 ч.л. мед и приемайте сместа вечер преди лягане или 20 минути преди закуска.

Зеленчуци и пилешко месо за дълъг живот

Диета, изобилстваща от риба, пиле, плодове и зеленчуци вместо червено месо, помага на хората да живеят по-дълго и предпазва от редица...

Бялото зеле съдържа голямо количество витамини В, витамин С, цинк и манган. Затова той се определя като природен стимулатор на растежа на клетките, като притежава възстановяващи свойства.

7. Доброто настроение е залог за здраве

Много хора именно през пролетта се залавят със спазването на някаква диета. Особено през този сезон това не се препоръчва. Човешкият организъм е снабден с особена серотонинова система, с която той трябва да съгласува храненето си. Серотонинът известен като “хормон на щастието” регулира не само съня и апетита, но и емоциите ни. Продуктите, богати на серотонин, са житните и бобовите растения, бананите, спанакът, доматите, патладжаните, червеният пипер.

Не си заслужава да се отказвате напълно от въглехидратите - това ще доведе до дисбаланс, а като следствие – до депресия, намаляване на работоспособността и лошо настроение.

Храненето трябва да е редовно (5-6 пъти дневно) на малки порции. Много важно е да се пият течности – около 2 литра дневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com