Динята понижава риска от сърдечен удар

66348
Динята понижава риска от сърдечен удар
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Американски учени установиха, че динята намалява кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от сърдечен удар.

Те открили, че плодът значително намалява кръвното налягане при хората с наднормено тегло, дори в студено време. Повече хора умират от сърдечен удар, когато е студено, защото стресът върху тялото от опитите за запазване на топлината му увеличава кръвното налягане.

Идея за пролетно пречистване на организма

Сега е подходящият момент за "пролетно пречистване", с което ще възстановим организма за новия сезон, ще се очистим от мазнините и ток...

Това кара сърцето да работи по-усилено, което означава, че хората са изправени пред по-висок риск от сърдечен удар и инсулт. Изследването установило, че приемането на диня е добро за здравето на сърцето и може да намали риска от сърдечни проблеми в студено време.

"Натискът върху аортата и сърцето намалява след консумирането на екстракт от диня", заяви проф. Артуро Фигероа от университета във Флорида.

Учените изследвали в продължение на 12 седмици 13 затлъстели мъже и жени, страдащи от високо кръвно налягане. Участниците трябвало да потопят ръцете си в студена вода за симулиране на студено време, а учените измерили кръвното им налягане. След това всеки ден половината участници приемали екстракт от диня, четири грама от аминокиселината L-citrulline и два грама от L-arginine.

Другата половина получавала плацебо. Шест седмици по-късно участниците сменили ролите си. Учените установили, че динята намалила кръвното налягане и сърдечния стрес дори в условия на студ. "Това означава по-малко товар върху сърцето, така че то да може да работи лесно при стресова ситуация като излагане на студ", казва проф. Фигероа.

Гимнастиката в топла вода помага за кръвното налягане

Физическите упражнения в топла вода могат да бъдат радикално решение на проблема с високото кръвно налягане, сочат резултатите от бри...

Добавките L-citrulline и L-arginine се продават в някои магазини за здравословна храна, но трябва да бъдат вземани в големи дози, за да намалят кръвното налягане.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com