До колко дни е нормално да ти закъснее?

53002
До колко дни е нормално да ти закъснее?
Снимка: iStock/Guliver

Нормалният цикъл започва до 30 дни от първия ден на последния. Средната стойност е 28 дни, но често интервалът е между 25 и 30 дни. Понякога се случва закъсняване с 1-2 дена и това е напълно нормално. Често обаче се стига до липса на цикъл и ако причината не е бременност, то вижте какво може друго да бъде:

Стрес

Ако се намирате под постоянен стрес, то това може да бъде причина за липса на цикъл. Стресът повишава нивата на хормона кортизол, а той влияе на половите хормони и овулацията. Високите му нива могат да попречат на нормалния цикъл.

Отслабнали сте рязко

Резките промени в теглото също водят до нарушение в хормоните. Липсата на калории засяга онази част от мозъка, която дава сигнал на ендокринната система да започне да произвежда репродуктивни хормони. Когато комуникацията е нарушена в тялото, то хормоните могат да излязат извън релси. Резултатът е нередовен или болезнен цикъл.

Забременяване по време на цикъл

Увеличена интензивност на тренировките

Натоварващите тренировки също могат да бъдат причина за закъснението на цикъла. Това се случва при тези, които тренират по няколко часа на ден. Независимо дали го правите нарочно или не, в този режим вие приемате по-малко калории, а както казахме по-горе – те са ключови за хормоните ви.

Цикълът ви ще се нормализира, когато намалите интензивността на тренировките и увеличите приема на калории.

Закъснение при СПКЯ

Жените, страдащи от синдрома на поликистозните яйчници, често имат нарушение в цикъла. При някои може изобщо да липсва и да идва само с лекарства, а при други е изключително нередовен и далеч по-лек от обичайното.

Други симптоми на този синдром са косопад, акне по лицето, наддаване на тегло и проблеми с отслабването, тъмни петна по меките части на тялото и сгъвките, безплодие.

При използване на противозачатъчни

Ако сте използвали противозачатъчни за регулация на цикъла, то може да има забавяне на цикъла след спирането им. Също така при различните методи за контрол на раждаемостта може да има липса на цикъл, особено ако използвате хормони.

Причини за закъснение на цикъла

Вие сте в перименопауза

Това е времето, в което цикълът започва да прескача, докато спре напълно. Започва някъде от средата до към края на 40-те. За много от жените, това е първият сигнал, че са в перименопауза. Може да прескочите един цикъл и след това да имате три нормални и пак да прескочи.

Друг вариант е да пропуснете три месеца и след това да се появи – по-тежък или по-лек от нормалното.

Ранна менопауза

При някои тя настъпва преди 40-та годината. В този случай нивата на естроген спадат до минимум и яйчниците спират да функционират. Освен липсата на цикъл, то може да имате и други симптоми като: сухота на влагалището, трудно забременяване, намалено сексуално желание, проблеми с концентрацията.

Други причини за липсата на менструация са проблеми с щитовидната жлеза или хронично състояние. Например, при повишена или понижена функция на щитовидната жлеза може да се достигне до недостиг на хормони. Хронични заболявания, като диабетът, също оказват влияние върху редовността на менструалния цикъл.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com