Домашни рецепти срещу кашлица

15459
Домашни рецепти срещу кашлица
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли може да има нещо по-досадно и противно от кашлицата. Сграбчва ни здраво и няма нито спокойствие, нито сън. О, децата ли? Тях направо ги обожава. Сменяме непрекъснато хапчета и сиропи, но тя е много упорита и така и не иска да си тръгне. Понякога си мислим, че няма да можем да се оправим лесно с нея.

Ето няколко лесни и ефикасни рецепти от народната медицина, които могат да преборят и най-упоритата кашлица не по зле отколкото лекарствата.

Чаша затоплено мляко с лъжичка домашен мед и 1 ванилия, прието на малки глътки е най-леснодостъпното средство. Всеки има с къщи тези продукти или поне лесно може да се сдобие с тях. В кухнята обаче има и други "лекарства", които борят кашлицата - гореща супа от зелен лук, чай от босилек и мащерка, риган, подбел. Сушените кайсии също могат да облекчат кашлицата.

На малко хора е известно, че гроздето също е добро лекарство при кашлица. Една чаша изцеден пресен гроздов сок в комбинация с малко мед успокоява мигновено кашлицата и облекчава отхрачването. Ако не можете да се сдобиете с грозде, отлична работа ще свършат и стафидите. Сваряват се шепа стафиди с чаша мляко и се оставят за един час да киснат. После стафидите се изяждат, млякото се изпива и кашлицата просто изчезва.

На помощ при суха кашлица идват и бадемите. След като бъдат накиснати и обелени, те трябва да се пасират и към тях се добавя захар и масло по 30-40 грама. Получената доза трябва да се приема на 3-4 пъти.

Дафиновият лист също облекчава кашлицата. Няколко на брой листа се варят 5-6 минути в половин литър вода, след което се прецежда и подсладява с мед, когато леко застине. 

Друга популярна рецепта с доказана ефективност за отхрачване на секретите е:

Два литра вода, 6 ореха леко счукани /само да се пукнат/, 6 листа индрише, една кутия обикновен локум, пакетче небечекер, 3 нарязани ябълки и една дюля, също нарязана на парчета заедно със семките - всичко това се вари на тих огън. Това продължава докато небечекерът и локумът се разтопят много добре. Полученият сироп се прецежда и може да се пие по 250-300 мл дневно.

Рецептата с черна ряпа също е доказана. Тя се издълбава от вътре по начин, че да се получи кладенче. Вътре се напълва с мед /около 2-3 с.л./ или захар и след това се изчаква няколко часа за да се напълни със сок. Приема се няколко пъти на ден по една чаена лъжичка.

Много успокояващо на кашлицата действат и компресите, когато тя идва от белите дробове и е дълбока. Областта на гърдите се намазва с мед и се поръсва сода за хляб. Отгоре се слага продупчен с дебела игла вестник и престоява за 2-3 часа.

Децата с удоволствие и без да се мръщят биха приели следната отвара:

Една ябълка, един картоф и глава кромид луд се сваряват в един литър вода, докато течността остане наполовина. Прецежда се и се пие по една чаена лъжичка три пъти дневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com