Досега не сме знаели как да се качваме по стълбите

10596
Досега не сме знаели как да се качваме по стълбите
Снимка: iStock/Guliver

Много хора активно използват стълбите за профилактика на обездвижването и дори за спорт, но малцина знаят, че всъщност има само един правилен начин да се качваме по тях. Ако това не се прави правилно, то може да се влоши състоянието на някои групи мускули и да доведе до задух.

Според професора ортопедичен хирург Ютака Хираизуми от Университета Шоуа в Япония болката в областта на бедрата и коленете се явява признак, че не се качвате ефективно. Както твърди специалистът, степента на усърдие няма значение. Много хора смятат, че качването по стълбите само по себе си е добро упражнение, но не е достатъчно.

Според Хираизуми при хората, изпитващи болки в областта на бедрата, обикновено центърът на тежестта не е разположен правилно. Голяма е вероятността такива хора да се накланят напред при движение по стълби. Обикновено тялото се намира в устойчиво положение, когато линията на центъра на тежестта преминава през центъра на тялото от главата до стъпалата.

Когато се накланяте напред, центърът на тежестта също се измества напред, увеличавайки натоварването върху мускулите около тазобедрените и коленните стави, които поддържат главата и горната част на тялото. Това може да доведе до мускулна умора и болки.

„Ключът към ефективното използване на стълбата и да не се уморявате е да поддържате центъра на тежестта прав и стабилен. Ако тази линия се отклони, губите допълнителна енергия и се уморявате много бързо “, подчертава Хираизуми.

За да се стабилизира линията на центъра на тежестта, е важно да се съсредоточим върху положението на тялото. За тази цел е необходимо да контролираме мускулите на корема, гърба, бедрата. Ключ към това е плавното задействане на големите антигравитационни групи мускули, които работят за поддържане на тялото.

Антигравитационните мускули са в буквалния смисъл мускули, които противостоят на гравитацията. Те са разположени по цялото тяло, включително коленете, бедрата, корема, гърдите и шията, и се съкращават, за да поддържат тялото в равновесие. Ако тези мускули не работят по необходимия начин, стойката се нарушава и се стига до болки и проблеми с гърба, кръста, умора и други.

Над 200 души се включиха в скоростното изкачване до Черни връх

Повече от 200 смелчаци стартираха тази сутрин в супер изпитанието от центъра на София до Черни връх, съобщава www.sofia2018.bg. 17-к...

„Казано по-просто, важно е да съхранявате балансирано положение на тялото при изкачване и слизане по стълбите. Ако използвате стълбата правилно, то по естествен начин ще укрепите антигравитационните мускули и тялото“, отбелязва професорът.

Главното е да следите тялото ви винаги да се намира точно над краката. „Важно е да държите линията на центъра на тежестта вертикално от главата до стъпълата, за да се намира тялото ви винаги под прав ъгъл спрямо линията на хоризонта. За тази цел се изправете и гледайте напред, а не в краката си“, съветва Хираизуми.

А вие можете ли да изкачите стълби за 90 секунди?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com