Ето какви са симптомите при предозиране с витамини

28976
Ето какви са симптомите при предозиране с витамини
Снимка: iStock/Guliver

Хипервитаминоза

Почти всички хора разбират, че може да възникне предозиране, ако се злоупотребява с наркотици. Но по някаква причина, когато става въпрос за витамини, на мнозина дори не им хрумва, че и с тях не трябва да се злоупотребява.

Според лекарите излишъкът от хранителни вещества също може да причини опасност за здравето.

При предозиране на тези хранителни вещества възниква състояние, което се проявява като интоксикация на тялото. Името на това явление е хипервитаминоза.

Сред най-опасните са пренасищането на организма с витамини А, Е, К, D, които се класифицират като мастноразтворими. Тези вещества имат кумулативен ефект, което увеличава възможността от предозиране.

Групата на витамините С и В е водоразтворима и се екскретира с урината, което осигурява по-нисък риск от интоксикация.

Причини за излишък на витамини

Почти невъзможно е да се насити тялото с витамини по време на обикновено хранене. Например, за да получите интоксикация с витамин А, възрастен трябва да изяде около три килограма телешки черен дроб.

В тази връзка има основателен извод, че можете да си осигурите излишък от витамини само като ги приемате като хранителни добавки. Всеки иска да се чувства и изглежда добре. Ето защо, ако имате проблеми с косопад или чести настинки, най-често срещаното решение е да "пиете витаминния комплекс" и по този начин да подобрите състоянието си.

Как щастието влияе на здравето?

Симптоми на хипервитаминоза

Какви са симптомите на предозиране с витамини? Лекарите разграничават две форми на клиничната картина на това състояние:

Остър, характеризиращ се с изразена интоксикация. В същото време се наблюдават състояния на главоболие, диария, гадене и слабост. По правило едно предозиране може да провокира тази форма на отравяне;

Хроничен, който се развива с течение на времето. Като правило, симптоматиката се увеличава с времето и често не е изразена. В повечето случаи това състояние може да бъде причинено от употребата на големи количества витамини.

Симптомите се различават в зависимост от витамина.

1. Витамин А.

Излишъкът му може да възникне в резултат на прекомерен прием на рибено масло. Симптомите на предозиране включват сърбеж по кожата, главоболие, лющене, косопад, кървене на венците, кожни обриви, гадене, рязко намаляване на апетита, висока температура и болки в ставите. Острата форма се характеризира с появата на конвулсии, повръщане, което не се оттегля, и парализа. В редки случаи предозирането причинява увреждане на бъбреците и може да причини фрактури.

Ако сте положителен човек - ще живеете по-дълго

2. Витамини от група В

При хипервитаминоза В1 се наблюдават: запек, загуба на апетит, изтощение на тялото, изтръпване на крайниците, състояние на раздразнителност, умора, възможно е подуване.

При излишък на В2 се наблюдават нарушения във функционирането на черния дроб, появата на гърчове, състояние на безсъние, замаяност, фотофобия, сърцебиене и лошо храносмилане.

Хипервитаминоза В3 има тежки симптоми под формата на сърбеж, аритмия, болки в ставите и мускулите, гадене, зачервяване на лицето, треска, хранителни разстройства.

Излишъкът от B5 осигурява състояние на депресия, изтръпване на крайниците, състояние на постоянна умора, изгаряне на кожата, безсъние и дехидратация.

Същността на здравословното хранене

Предозиране на витамин В6

Предозирането на витамин В6 осигурява състояние на тревожност, лош апетит, наличие на конвулсии, гадене, дерматит, състояние на летаргия и проява на алергични реакции.

Хипервитаминоза B9 може да бъде показана чрез състояние на апатия, умора, поява на сива коса в ранна възраст, проблеми с правилното дишане, нарушено храносмилане и бъбречна функция.

Свръхнасищането с B12 също има характерни симптоми: сънливост, умора, шум в ушите, замъглено зрение, депресия и застой на кръвта.

Лекар: Тези витамини ще накарат косата ви да расте като луда

3. Витамин С

Подобно на други, предозирането на витамин С има свои собствени симптоми: зачервяване на кожата, храносмилателни разстройства, умора, лошо съсирване на кръвта, повишено налягане, загуба на зрение, безсъние, тревожност и възможни менструални нередности при жените.

4. Витамин Е

Хипервитаминозата с витамин Е има следните симптоми: замаяност, постоянна диария, тревожност, състояние на слабост и апатия, високо кръвно налягане, намалено либидо при мъжете, чупливост на костите.

5. Витамин D

Признаците на предозиране на витамин D включват загуба на апетит, жажда, безсъние, конвулсии, необоснована загуба на тегло, треперене на ръцете, депресия, намалено отделяне на урина и дехидратация. В допълнение, излишъкът от този витамин води до измиване на калций от костите и появата на камъни в бъбреците.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com