Ето защо не бива да прекалявате със зелето

26508
Ето защо не бива да прекалявате със зелето
Снимка: iStock/Guliver

Зелето, въпреки всичките си ценни качества, в някои случаи може да не бъде от полза и дори да навреди на тялото ни. Продуктът не се препоръчва при повишена киселинност на стомашния сок, ентерит, колит, диария, инфаркт на миокарда. Тъй като бялото зеле съдържа груби диетични фибри, то трябва да бъде изключено от менюто за хора, страдащи от гастрит, язвена болест, колит, холецистит, диабет, заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

Всички видове зеле и кръстоцветни като цяло могат да блокират усвояването на йод, така че не се препоръчват за тези, които имат тежък хипотиреоидизъм (липса на хормони на щитовидната жлеза) или дори субклиничен хипотиреоидизъм, който няма изразени клинични прояви, защото може да стане по-активна форма, отбелязват диетолози.

Защо е полезно да ядем продукти, богати на хлорофил

Запознати ли сте с ползите на течния хлорофил и за какво може да ви помогне? Ако не сте, тази статия е точно за вас, останете до края и...

Киселото зеле има висок гликемичен индекс, поради което повишава апетита. Солта, съдържаща се в продукта, задържа течности в тялото. Следователно, ако хапвате много от него, може да се появи оток и дори да се повиши кръвното налягане. Друг недостатък е, че продуктът засилва образуването на газове.

Зелето е зеленчук, който, макар и не като много други, е един от най-полезните, въпреки противопоказанията си в някои случаи. То е незаменим помощник в отслабването, а дори нашите предци са го използвали и като лекарство за лечение на синузит, настинка, хемороиди и намаляване на хронични възпаления, като артрит и сърдечни заболявания.

Имайки това предвид, да обърнем внемание и на онази популярна диета, която се основава най-вече на този зеленчук и се нарича „диета със зелева супа“. Това е режим, предназначен за седем дни и въпреки че основната храна е гореспоменатата зелева супа, можете да я комбинирате и с плодове, говеждо, обезмаслено мляко и зеленчуци, макар и само в определени дни.

Диетата има много различни версии, но основната включва домашна зелева супа без мазнини, заедно със специфични нискокалорични храни, които се предполага, че се консумират в определени дни. Основната му цел е да създаде калориен дефицит, което е първата стъпка към отслабването.

Запазете и съхранете прясното зеле до пролетта с тези трикове!

Прясното зеле е супер полезно и адски вкусно. Както на салата, така и в различни манджи.  Хубаво е да знаем обаче как можем да го...

Зелето е богато на вода, като този зеленчук има високо съдържание на желязо и витамин С, както и други хранителни вещества, които го правят добра храна за укрепване на имунната система. Има и антиоксидантни свойства.

Когато го купите, може да се съхранява в хладилник няколко дни, без да се променят неговите характеристики и свойства. Подобно на други варианти на своя вид, къдравото зеле е много гъвкаво в кухнята и може да се използва в салати, ястия, яхнии и супи, но не бива да прекалявате с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com