Ето защо ВИНАГИ трябва да ставаме гладни от масата

7792
Ето защо ВИНАГИ трябва да ставаме гладни от масата
Снимка: iStock/Guliver

Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек, както се казва, хубаво е да става леко гладен от масата, за да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма. При всички случаи преяждането не води до нищо добро, независимо с каква храна. Това каза в интервю за БГНЕС д-р Александър Кацаров, главен асистент в Клиника „Гастроентерология” към ВМА-София.

Има ли вкусотийки, с които можем да прекаляваме и освен от напълняване, крие ли преяждането и други опасности – това са част въпросите, на които отговаря специалистът.

По думите му, преяждането винаги е опасно. То се асоциира с чувство за дискомфорт, за тежест. Това, до което води пряко е затлъстяването и свързаните с него симптоми, а и свързаните с него заболявания. Еднократното преяждане основно влияе върху гастроинтестинален тракт, разбира се, но натоварва повече сърдечно-съдовата система.

В спешното на ВМА са идвали много пациенти след преяждане, които изпитват чувство за тежест, за болка, особено след прием на целулозни храни каквито са традиционните за преминалите празници сарми, боб, леща и т.н. Като цяло идват хора, чиито оплаквания не са преминали няколко дни и се налага употребата на медикаменти, за да се успокоят нещата.

С какво трябва да се храните според кръвната група

Разбира се, има хора с определени здравословни проблеми, които трябва да са особено внимателни по отношение на храната. Става дума за пациенти най-вече с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, които по принцип трябва да спазват определена диета, назначена им от съответния специалист, подчерта д-р Кацаров.

Специалистът не разделя храните на такива, с които все пак можем да си позволим да прекалим по отношение на количеството и такива, с които винаги трябва да внимаваме. Най-точната рецепта, която дава е да не се прекалява, въпреки че когато човек седне на маса, неусетно претоварва стомаха си. Доктор Александър Кацаров е категоричен, че винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек, както се казва, хубаво е да става леко гладен от масата, за да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com