Факти, които може да не сте знаели за витамин С

10031
Факти, които може да не сте знаели за витамин С
Снимка: iStock/Guliver

Витамин С е един от най-популярните, поради присъствието си в много от храните, които са част от нашата диета и заради ползите, които му се приписват. Но има някои данни, които все още са изненадващи, като например тези, които ви показваме по-долу.

Освен, че го има в цитрусовите плодове, витамин С го има в много други...

Колко витамин C да пием ако сме здрави и ако сме болни

Дневната доза витамин С (витамин Ц) за здрав и болен човек може да се различава десетократно. Това каза диетологът Татяна Залетова пред...

Когато някой си помисли за витамин С, първото нещо, което идва на ум е портокал. И с основание: той присъства много в него и като цяло във всички цитрусови плодове, както в самите плодове, така и в соковете от тях: мандарина, лимон, грейпфрут... Но освен това има много други плодове, които действат като източник на витамин С: пъпеш, диня, червени плодове, киви, манго и др. Зеленчуците също са добър източник на витамин С, особено морковите, броколите, доматите, спанака или чушките.

Витамин С е много "нестабилен"...

Това е много нестабилен витамин. Какво означава това? Той лесно се унищожава и губи свойствата си, когато храната в която се намира е сготвена. Поради тази причина тези, които се стремят да конфигурират диета с голям принос на витамин С, трябва да ядат такава преработена храна възможно най-малко. Според проучване, витамин С престава да се запазва в перфектно състояние 12 часа след изстискване на сока. Поради тази причина е обичайно да се прибягва до добавки с витамин С.

Излекувайте настинката: истина или легенда?

В интерес на истината няма точни доказателства до този момент, че витамин С предотвратява настинки или ги лекува. Има обаче индикации, че продължителността е по-кратка и симптомите са по-леки. Във всеки случай трябва да се помни, че излишъкът от витамин С също не е полезен и може да бъде свързан със стомашни болки, диария или липса на този витамин при новородени, когато бременната жена е злоупотребявала с него по време на бременност. Така че, бъдете внимателни с консумирането му!

Това са знаците, които издават, че предозирате с витамин С

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, помага на организма да абсорбира желязото и е важно да присъства в диетата ви в адек...

Много дълъг списък от предимства

Намаляването и облекчаването на настинките не е единствената полза за здравето, приписвана на консумацията на витамин С. Сред най-важните е намаляването на артериалната хипертония, регулирането на производството на хормони на щитовидната жлеза или производството на хистамини за намаляване на ефектите от алергии.

Витамин С в света на козметиката

И накрая, трябва да се помни, че витамин С е свързан и с ползи свързани с кожата, като предотвратяване на различни кожни заболявания (екземи, псориазис например) или подпомагане на заздравяването на рани. Следователно не е случайно, че все повече и повече козметични компании използват витамин С в състава на кремове или серуми.

По всичко личи, че витамин С има в пъти повече ползи за човешкото здраве, в сравнение с вредите му. Ето защо трябва да присъства във вашата ежедневна диета, но все пак в умерени количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com