Физическата активност на детето зависи от примера на майката

61667
Физическата активност на детето зависи от примера на майката
Снимка: Thinkstock

Ново британско изследване сочи, че колкото по-голяма е физическата активност на майката, толкова по-активно физически ще е детето й.

В проучването участвали 500 майки и 4-годишните им деца, съобщава Би Би Си.

Намалява броят на заболелите от туберкулоза у нас

Има тенденция на намаляване на броя на заболелите от туберкулоза в България. Това каза д-р Тонка Върлева, директор на Програмите, финан...

Учени от университетите в Кембридж и Саутхемптън използвали монитори за сърдечния ритъм, за да изследват нивата на физическа активност за 7-дневен период. Заключенията на учените са, че децата "не са активни по природа". Затова родителите играят важна роля за развиване на здравословните навици в ранна възраст.

В рамките на изследването 554 деца на 4-годишна възраст и майките им носили една седмица монитори за сърдечен ритъм и акселерометри. Според съавторката на изследването Катрин Хескет получените данни показват директна позитивна връзка между физическата активност на децата и тази на майките им. "Колкото по-активна е майката, толкова по-активно е детето й, заяви Хескет. Може със сигурност да се каже, че активността на едните върви ръка за ръка с тази на другите."

Учените установили, че ранните навици могат да повлияят върху детското здраве. Ако майката посвещава един час дневно на по-голямата физическа активност, детето й ще отделя 10 минути дневно за същата цел. Тези малки разлики може би изглеждат тривиални, но за едномесечен или едногодишен период са значими, отбеляза Хескет.

Сред факторите, които влияят върху нивата на активност на майката, са дали тя работи или не и дали детето й има братя или сестри.

Раждането във вода не е препоръчително

Оказва се, че водните раждания могат да бъдат опасни и дори смъртоносни както за родилката, така и за детето й, твърдят американски лек...

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com