Физическата активност снижава риска от 13 вида рак

2191
Физическата активност снижава риска от 13 вида рак
Снимка: iStock/Guliver

Обикновената разходка или карането на колело снижават риска от развитие на 13 разновидности на рака. За това свидетелстват данните от ново изследване, публикувано в научното издание JAMA.

Учените са изследвали данните за 1,4 милиона души и са изяснили, че дори умерената физическа активност снижава с 27% риска от развитие на рак на черния дроб, с 26% - риска от развитие на рак на белите дробове, и с 23% - риска от развитие на рак на бъбреците.

Само 30 мин. упражнения намаляват риска от рак на гърдата

Жените, които ежедневно извършват физически упражнения с времетраене между половин и един час, са с по-малък риск от рак на гърдата в с...

Другите видове онкологични заболявания, които са доста по-малко вероятни при занимания със спорт, са рак на дебелото черво, на матката, гърдите, хранопровода, левкемия и др. Средно, както смятат учените, физическото натоварване снижава риска от възникване на всеки вид рак със 7%.

Както съобщава The Telegraph, ползата от спорта е известна отдавна, но това изследване може да се отнесе към най-мащабните. Учените са обединили 12 американски и европейски изследвания, проведени между 1987 и 2004 година. За това време при наблюдаваните са установени почти 187 000 онкологични диагнози.

В същото време, предупреждават учените, населението на развитите страни е много далече от препоръчваните 2,5 часа умерено физическо натоварване на седмица. 51% от жителите на САЩ пренебрегват дори малката активност, а сред населението на Земята тези хора са около една трета.

 

Бракът повишава шансовете да се победи ракът

Пациентите с онкологични заболявания имат повече шансове да победят рака, ако имат брак, смятат учените от Калифорнийския университет в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com