Гел премахва зъбобола и възстановява емайла

4387
Гел премахва зъбобола и възстановява емайла
Снимка: Getty Images

Учените създадоха необичаен начин за възстановяване на разрушения от кариес емайл и създадоха гел на неговата основа, възстановяващ покритието на зъбите. Този гел премахва зъбобола, става ясно от статия, публикувана в сп. Biomaterials.

"Белтъкът MMP-20 се отделя на най-ранните стадии от формирането на емайла. Той "разфасова" другите белтъци по време на кристализацията на емайла, което заедно с действието на други ензими изчиства кристалите и отделя повече от този биоминерал – най-твърдата част от човешкото тяло", казва Джанет Мораадиан-Олдак от университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис.

3D печатани зъби убиват бактериите

Извадили са ви зъб? Няма страшно – скоро стоматологът не само ще може да ви напечата нов, подходящ именно за вас, но и тази проте...

Повече от 20 години учените търсили този белтък, опитвайки се да възпроизведат процесите, които протичат в нашите зъби по време на тяхното формиране. Един от най-главните етапи на този процес е ръстът на зърната на бъдещия емайл, които клетките в корените на зъба "опаковат" в необходимия ред и плътност.

Сравнително скоро учените изяснили, че относително рядка болест на зъбите – кафява дистрофия на емайла – се предизвиква от мутации в гена и белтъка MMP-20, които правят емайла много чуплив, тънък и изключително уязвим към кариес.

Авторите на статията установили, че този ензим може да играе ключова роля във формирането на емайла и възможността за неговото възстановяване вече след като зъбът израсне напълно. Те проверили своите подозрения, като отгледали няколко мишки, при които единият от гените MMP-20 бил нормален, а вторият бил увреден.

Експерименти с клетките на такива гризачи установили, че MMP-20 играе критична роля в изчистването на зърната на бъдещия емайл от други белтъци, участващи в процеса по биоминерализация на зъбите. Това позволява MMP-20 да се използва в комбинация със смес от други две вещества – амелогенин и хитозан – за запълване на пукнатините и малките кухини в зъбите, възникващи в резултат на кариес.

1 милион българи са без зъби

Един милион нашенци са без зъби, сочат резултатите от проучване на Българския зъболекарски съюз, направено сред 60-годишните, които към...

Учените, съвместно с други изследователи, вече са успели да създадат пробни версии на гела, който да изпълнява подобни функции. Сега той се намира на стадий предклинични изпитания и се очаква скоро да премине в клинична фаза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com