Гимнастиката цигун помага при хронично болни дробове

16756
Гимнастиката цигун помага при хронично болни дробове

Китайската гимнастика цигун (Liuzijue qigong), която включва набор от специални медитативни и дихателни движения, може да помогне на болни с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) в стадий на ремисия, се казва в статия, публикувана в сп. Journal of the American Geriatrics Society.

ХОББ е едно от най-тежките заболявания и се явява една от основните причини за смъртност при човека. ХОББ прогресира бавно и съвременните методи на лечение могат само значително да забавят развитието на заболяването, включително до продължителна ремисия от няколко години.

ХОББ се характеризира с необратимо ограничение на въздушния поток в дихателните пътища. Лекарите отбелязват, че главен рисков фактор за заболяването в 90% се явява пушенето и показателите на смъртността от ХОББ сред пушачите са максимални.

Гимнастиката предотвратява грипа

Двадесет минути гимнастика на ден намаляват с десет процента риска от грип. Но физическите упражнения трябва да са интензивни, за да ...

Авторите на статията изучавали въздействието на гимнастиката цигун върху здравето на група пациенти, в която болни се занимавали с упражненията четири пъти седмично по 45 минути.

В резултат след 6 месеца учените отбелязали значително подобрение във функциите на дробовете и в общото им здравословно състояние в сравнение с пациентите от контролната група.

Различни видове цигун само Китай се практикуват от повече от 100 млн. души.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com