Горещо... Как да се справим?

11549
Горещо... Как да се справим?

Ако парещите лъчи, които надничат през прозореца, не са ви убедили, то нечовешките температури трябва да са ви навели на мисълта, че вероятно е дошъл онзи период от годината, който всички свързваме с ваканция, море и още нещо.

Синоптиците постоянно предупреждават да не си показваме носа навън, ако не е много, много, ама много наложително. Термометрите отказват да работят при такива тежки условия на труд, а жаждата се е настанила удобно в ежедневието на хора, животни и всякакви други твари.

Ще ви предоставим няколко насоки, с които по-лесно да преживеете оставащите мигове до отпуската или до прохладната есен (ако има такава).

Климатикът най-успешно се бори с жеги от този калибър, но не всички могат да си позволят това удоволствие. Има и хора, които пък не съжителстват добре с този уред и здравето им страда от близки контакти с него.

Ако климатизацията за вас е само мираж, то може да си купите вентилатор. Цените не са високи. Ето и една хитрина - поставете пред вентилатора нещо замразено, бутилка с вода, например. Въздухът, преминавайки покрай нея, ще се охлажда допълнително.

Затваряйте прозорците през деня, за да не влиза горещ въздух. Отваряйте ги едва, когато слънцето е заминало да грее над други страни. Овлажняването на въздуха също е важен метод за справяне с високите температури.

Поставете големи съдове със студена вода в стаите, сложете вътре лед. Така водата по-дълго ще съхрани охлаждащото и освежаващо действие. Поставете в стаите растения с големи листа. Те ще отделят влага в околната среда, а ако овлажните листата им, ефектът ще бъде още по-добър. Ползвайте и пулверизатори със студена вода, но внимавайте да не полеете някой уред.

Осигурете си щит срещу слънчевите лъчи – използвайте щори, плътни пердета, външна щора, фолио или хартия на стъклата и др.

Ако имате възможност, отидете извън града на някое прохладно място – в планината, или близо до водоем. Не забравяйте да се охлаждате и отвътре – пийте вода, пресни сокове от цитруси (те освежават) и хапвайте воднисти зеленчуци (краставици и т.н.). изхвърлете мазнините от менюто си и хапвайте леки неща.

health.bg

Най-топло днес е било в Сандански

Най-топло днес е било в Сандански. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...