Грешките, които допускаме след хранене

3208
Грешките, които допускаме след хранене
Снимка: iStock/Guliver

След хранене организмът ни се нуждае не само от време за преработка на приетата храна, но и от подходящите условия, за да се случи това. Някои дейности са абсолютно противопоказни да се извършват веднага след хранене. Част от тях не само причиняват дискомфорт, но и могат да провокират здравословни проблеми.

Ето какво никога НЕ бива да правим след хранене:

6 правила за здравословно хранене, които можете да нарушите

Експерти разкриха кои правила на здравословното хранене могат да бъдат нарушени. 1. Не яжте след шест часа Няма да напълнеете, ако яд...

1. Разходка

Въпреки убеждението, че разходката след хранене е полезна за храносмилането, това не е така. Движението след консумация на храна може да доведе до лошо храносмилане и киселинност. Лекарите съветват да се разхождате не по-рано от 1-2 часа след хранене. Този съвет важи и за къпането след хранене. Изчакайте да минат поне два часа, преди да влезете в банята.

2. Консумация на чай

Ако сте от хората, които обичат да завършват вечерята си с чаша ароматен чай и няколко бисквитки, по-добре забравете и за този навик. Консумацията на чаша чай след хранене понижава киселинността, пречи на нормалното храносмилане и също така възпрепятства усвояването на желязото от храната. По-добре е чаят да се пие половин час преди хранене. Това се отнася и за водата. Ако все пак искате да завършите деня си с чаша чай, изчакайте да минат поне 1-2 часа след консумацията на храна.

3. Консумация на плодове

7 типа храни, които ще ви подскажат от какво има нужда тялото ви

Вероятно ви се е случвало да си легнете вечер с мисълта за течен шоколад, но да се въздържите и сутринта след събуждане отново да си по...

Плодовете са изключително здравословни. Но не е препоръчително да се консумират веднага след ядене. Те провокират ферментационни процеси в стомаха и са в състояние да влошат процеса на смилане на храната. Затова лекарите съветват да ядете ябълки, круши и други плодове или преди хранене, или един час след това.

4. Заспиване или почивка на дивана

Много хора са на мнение, че сънят е по-пълноценен на пълен стомах. Но този навик е опасен, защото можете да се събудите с киселини и дискомфорт в стомаха. За да не се случи това, изчакайте 2 часа след ядене и едва тогава си легнете. Запомнете, че пълноценният и спокоен сън е постижим единствено след консумацията на възможно най-леката храна.

5. Пушене

Пушенето е един от най-нездравословните навици. Но още по-нездравословно е да изпушите цигара веднага след хранене. Това води до нарушаване процеса на храносмилане, което провокира различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Ако все пак не можете да се откажете от този навик, изчакайте поне 30-40 минути след хранене и едва тогава изпушете първата цигара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com