Грижа за устната хигиена: Как навиците се променят с времето?

9566
Грижа за устната хигиена: Как навиците се променят с времето?
Снимка: bwell-swiss.ch

Поддържането на оптимално орално здраве е от съществено значение не само за сияйна усмивка, но и за цялостното здраве и благополучие. Въпреки че повечето от нас се научават да почистват зъбите си с четка и конец още в ранна детска възраст, значението на тези ясни процедури не може да бъде надценено за предотвратяване на зъбни заболявания в нашето общество.

Знаете ли обаче, че състоянието на оралното здраве е глобален проблем, засягащ хората през целия им живот? Той може да причини болка, дискомфорт и множество усложнения. Според Глобалния доклад за състоянието на оралното здраве на Световната здравна организация (СЗО) от 2022 г. около 3,5 милиарда души по света страдат от орални заболявания. Значително мнозинство, приблизително три четвърти, живеят в региони с ниски и средни доходи, където често липсват подходящи дентални услуги.

Но проблемът е често срещан и в страни с висок стандарт на живот. Скорошен доклад на СЗО, публикуван на 20 април 2023 г., повдигна загриженост за здравето на устната кухина в Европейския регион, като разкри, че над половината от всички възрастни (50,1%) в Европа са имали значително орално заболяване през 2019 г. Това бележи най-високото разпространение във всичките шест Региони на СЗО в световен мащаб. Докладът показва 33,6% разпространение на кариес при възрастни (335 милиона случая) и загуба на зъби от 25,2%.

Кариесът и пародонтитът са най-често срещаните заболявания на зъбите, свързани с устната хигиена. Както може би знаете, кариесът е разрушаване на зъбния емайл, дентин и цимент. Често се причинява от бактерии в устата, които превръщат захарите в киселини, които след това разяждат повърхността на зъбите. Около 2 милиарда възрастни по света са засегнати от кариес на постоянните си зъби, а допълнителни 514 милиона деца развиват кариес на млечните си зъби. Въпреки че кариесът до голяма степен може да бъде предотвратен чрез рутинна хигиена, той остава най-разпространеното незаразно заболяване.

Знаете ли, че грижата за устната кухина занимава човечеството от хиляди години? Древните цивилизации, като египтяните и вавилонците, са използвали прости инструменти като пръчици за дъвчене, които са били клонки, оръфани в единия край, за да почистват зъбите си.

Зъбните душове са най-новото изобретение, като първият патент е регистриран от зъболекар на име Джералд Мойер и хидравличния инженер Джон Матингли през 1962 г. Тези устройства използват вода под налягане за почистване между зъбите и по дължината на линия на венците. Той е проектиран да достига до зони, които може да са трудни за почистване с обикновена четка за зъби или конец за зъби.

По този начин грижата за устната кухина се е развивала с течение на времето, отразявайки промените в начина на живот, технологичния напредък и задълбочаващото се разбиране на интегралната връзка между оралното здраве и цялостното благосъстояние. Днешният режим за орална хигиена включва набор от процедури и продукти, които са предназначени да посрещнат специфичните дентални нужди и да поддържат доброто здраве.

Разбира се, навлизането на зъбния душ в ежедневната грижа за зъбите значително облагодетелства дългосрочното орално здраве и предлага множество предимства:

- Дълбоко почистване: Водната струя прониква в труднодостъпните зони, което гарантира цялостно почистване на зъбите, като между тях не остават остатъци от храна.

-Нежен към венците: Пулсиращата вода не само масажира и стимулира венците за по- добра циркулация, но е и деликатна към чувствителните зони. Постоянната му употреба насърчава здравето на венците, намалявайки заплахата от заболявания на венците и възпаления.

-Съвместим със зъбни апарати: Това е незаменим инструмент за хора със скоби, зъбни импланти, коронки или мостове. Водният поток щателно почиства около тези тела, без да причинява вреда.

-Защита срещу зъбни усложнения: Ефективното отстраняване на отломки и бактерии между зъбите чрез зъбен душ може да намали риска от кариес и пародонтит. Това гарантира запазването на здрави зъби и смекчава потенциалните усложнения.

-Ефективност на разходите: Първоначалната инвестиция в зъбен душ често надвишава повтарящите се разходи за закупуване на конец за зъби или други почистващи инструменти за еднократна употреба и дори може да спести от сметки за зъболекар в дългосрочен план.

- Спестяване на време: За мнозина зъбният душ се оказва по-бърз от конвенционалните методи за почистване с конец, особено при скоби или други зъбни приспособления.

- Повишено съответствие: Лекотата и удовлетворението, получени от използването на зъбен душ, могат да подобрят последователността на практиките за орална хигиена.

Използването на зъбен душ в ежедневната грижа за зъбите значително подпомага дългосрочното орално здраве. Въпреки че четките за зъби и конците за зъби играят неразделна роля в устната хигиена, те не са заместители на зъбния душ. Удобството, нежността, адаптивността и ефикасността на зъбния душ дават предимства, които нито четките за зъби, нито конците сами по себе си могат да предложат. По отношение на труднодостъпните зони, приспособяването към различни дентални условия и осигуряването на холистично почистване, зъбните душове са несравними.

Докато ръчните четки за зъби изискват повече усилия от потребителя, а електрическите понякога могат да бъдат груби, и двете се борят с почистването на междузъбните пространства. Различни видове конци за зъби запълват тази празнина, но често не успяват, когато се работи с брекети или тесни пространства. Зъбният душ, със своя механизъм за водна струя, има достъп до зони като под линията на венците, осигурявайки дълбоко почистване, което е внимателно за чувствителните венци и зъбни приспособления, подобрявайки както профилактиката, така и адресирането на съществуващи пародонтални проблеми.

Основните критерии трябва да са съсредоточени върху предвиденото приложение: дали устройството е предназначено за рутинна дентална хигиена, или за специализирани нужди като ортодонтски приспособления като скоби или зъбни протези като импланти. 

В разнообразния спектър от налични инструменти за орална хигиена, преносимият зъбен душ PRO-911 (B.Well, Швейцария) се отличава като прогресивно допълнение към ежедневната практика. PRO-911, със своите три режима на работа, се справя с различни видове чувствителност на зъбите: стабилна хигиена при настройка „Нормална“, нежна грижа в режим „Мек“ за чувствителни зъби и терапевтичен режим „Пулс“, предназначен специално за гингивален масаж.

Въртящият се на 360° накрайник осигурява постоянен воден поток. Тази характеристика, съчетана с мощно налягане от 758 kPa и честота на пулсация на водата, варираща от 1400 до 1800 imp/min, позволява на PRO-911 да съответства на почистващата мощ на водещите модели зъбни душове, включително стационарните. Трябва да се отбележи, че автоматичното му изключване след две минути е в съответствие с препоръките на зъболекаря относно продължителността на процедурата, осигурявайки оптимална грижа.

Устройството разполага и с резервоар за вода с капацитет 150 ml. Освен простото отстраняване на остатъците от храна, PRO-911 активно се бори с бактериалния растеж, образуването на зъбен камък и развитието на кариес, както и с гингивалния масаж.

За подобрена персонализация PRO-911 може да бъде надграден с няколко специализирани накрайника:

- Ортодонтският накрайник, предназначен за хора с ортодонтски приспособления, като скоби, осигурява безупречно почистване, като премахва всички компоненти на изкуствените структури.

-За подобрена ежедневна орална хигиена, накрайникът за почистване на езика помага за премахване на бактериалната плака от езика, като по този начин осигурява по-свеж дъх.

- Пародонталният накрайник е уникално проектиран да почиства ръба на венците, гингивалните джобове и долната повърхност на протези и зъбни мостове.

- Освен това, специализираните накрайници за импланти, мостове, коронки и фасети осигуряват нежно, но цялостно почистване на тези деликатни структури.

-Накрайникът за нос е достъпен за тези, които искат да почистват и изплакват носната си кухина. Всички тези накрайници се препоръчват да се сменят на всеки шест месеца, за да се осигури оптимална функционалност.

Преносимостта е отличителна черта на PRO-911. Неговата здрава батерия може да издържи до 45 дни без прекъсване, преди да се наложи презареждане. Освен това устройството може да се захранва чрез USB източници, включително лаптопи или захранващи банки. За домове с множество потребители предоставянето на две различни по цвят взаимозаменяеми накрайника е желано удобство.

Прецизният дизайн на PRO-911 гарантира, че заема минимално пространство, с компактните си размери и малко тегло. Придружаващата водоустойчива чанта за съхранение допълнително подчертава неговата привлекателност за пътуващите. По същество PRO-911 представлява перфектна комбинация от мощност, адаптивност и преносимост, всичко това в рамките на стилен, фокусиран върху потребителя дизайн, съвместим с европейските стандарти и разпоредби.

Профилактиката остава фундаментална за оралното здраве. Инвестирането в грижа за устната кухина не само предпазва здравето и естетиката на зъбите, но също така се оказва много по-рентабилно в дългосрочен план, отколкото подлагането на скъпи стоматологични или пародонтални лечения и особено протези. За тези с предшестващи пародонтални заболявания, зъбният душ се превръща в нещо повече от инструмент.

Помага за цялостно почистване, потиска бактериалната пролиферация и намалява възпалението. Тези предизвикателства се засилват с напредване на възрастта, особено когато се съпоставят с други съпътстващи медицински състояния. Нарушеното орално здраве може значително да повлияе на цялостния здравен статус, особено при възрастните хора.

Използвайки модерни практики, грижата за устната кухина се превърна в по-ефективна и персонализирана система. Докато продължаваме да напредваме, бъдещето обещава още по-вълнуващи развития в областта на оралната хигиена, като гарантира, че грижата за зъбите остава достъпна и ефективна част от нашето ежедневие.

Aвтор:

Rina Vasiléc

GP, endocrinologist, doctoral researcher at the University of Santiago de Compostela, Spain

По поръчка на B.Well Swiss.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com