Хипертония - всички ядем тези полезни храни, но те вдигат кръвното

22958
Хипертония - всички ядем тези полезни храни, но те вдигат кръвното
Снимка: iStock

Дори здравословната храна в диетата трябва да бъде умерена - някои здравословни храни могат да причинят скокове в кръвното налягане и хипертония. В случая става въпрос за някои продукти, които могат да помогнат на храносмилателния тракт да функционира нормално. Но същевременно консумацията им може да засегне силно сърцето и кръвоносните съдове. Всичко се дължи на изобилието от сол и други съставки в тях. Диетологът Алис Кълън споделя, че това са кисело зеле, кимчи, хляб с квас, кисели краставички.

Храните, които са полезни за червата, но водят до хипертония

Червата са важна част от тялото. Те са тясно свързани с функционирането на мозъка и имунитета и не напразно някои лекари ги наричат „най-мощният орган“. В червата живеят милиони различни бактерии и за да изпълняват защитните си функции, те трябва да бъдат правилно „хранени“.

За тази цел ферментиралите продукти са идеални, тоест създадени чрез ферментация или с помощта на специална естествена закваска. Теоретично можете да ферментирате много храни: зеленчуци, плодове, месо и риба. В резултат на това продуктите променят своя вкус, цвят и структура, придобиват специфични свойства.

Лук - лекар разкри как влияе на кръвното и холестерола

Според диетологът Алисън Кълън ферментиралите храни трябва да се третират с повишено внимание.

"Яжте ги, наистина са здравословни, но не преяждайте с тях! В противен случай рискът от проблеми с кръвното налягане се увеличава значително", споделя експертът.

„Някои от тези храни са с високо съдържание на сол, което може да повлияе на кръвното налягане. Изобилието от сол в диетата е най-честата причина за хипертония. Също така не забравяйте за захарта и подправките, които щедро се добавят към киселите краставички “, казва експертът.

Когато ядем твърде много сол, тялото задържа течност. Това създава допълнително натоварване на съдовете, което рано или късно води до влошаване на здраве и скокове на налягането.

За да помогнете на червата, но да не навредите на сърцето, запомнете едно просто правило: яжте възможно най-малко солено. Това важи особено за онези дни, когато решите да се поглезите с кисело зеле или друга туршия.

Ферментиралите храни трябва да се избират внимателно, казва експертът. Ако съдържат голямо количество захар, сол, подправки или оцветители, те ще навредят повече, отколкото да помогнат.

При производството на домашно приготвени ферментирали ястия е важно продуктите и контейнерите да се измиват добре, да се поддържа времето и температурата на ферментация. В противен случай, освен полезни бактерии, в продукта могат да започнат да се развиват и патогенни микроорганизми. А това вече заплашва със сериозни здравословни проблеми и по-скоро ще навреди на тялото ви, отколкото да подобри здравето ви. 

Още: Бързо отслабване и сваляне на кръвното - яжте този летен зеленчук

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...