Холестерол: Кой е добър и кой лош холестерол?

15057
Холестерол: Кой е добър и кой лош холестерол?
Снимка: iStock

В съвременната медицина и хранене думата „холестерол“ присъства все по-осезаемо. За нива на холестерола говорим, когато коментираме както здравословното състояние, така и рисковите фактори за съдови и сърдечни инциденти, които са и животозастрашаващи. Нивата на холестерола са част от почти всяко рутинно и профилактично изследване на общата кръвна картина особено с натрупване на годинки и напредване на възрастта.

Възрастните хора масово страдат от висок холестерол и избягват храни, които водят до повишаване на нивата му, считайки, че така помагат за поддържането на по-приемливо здравословно състояние. В повечето случаи обаче се говори общо за холестерол и се пропуска, че той може да бъде добър и лош. И докато нивата на единия следва да бъдат поддържани ниски, то другият е крайно необходим за нормалното функциониране на тялото. Холестерол добър и лош – запознайте се с тях и погледнете на холестерола по нов начин – по-смислен и по-здравословен.

Холестерол – добър и лош

Оказва се, че не сме прави, когато гледаме на холестерола като на чума за здравето. Повечето хора не правят разлика между добър и лош холестерол и нямат представа, че той е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкото тяло и че е крайно необходим за половите хормони, тези на надбъбречната жлеза, синтеза на витамин Д и други важни функции в тялото.

Това налага да преразгледате отношението си към холестерола и храните, които го съдържат, да направите разлика между холестерол добър и лош и да работите за намаляване на лошия и поддържане на добрия в нормални граници. Подобно разграничаване е от полза за вас, а натрупването на знания относно холестерола и влиянието му върху тялото ще допринесе за по-добрата и пълноценна грижа за здравето ви.

Учени: Тази промяна в очите издава висок холестерол

Лош холестерол

Лошият холестерол се означава с LDL. Неговите нива следва да се стремите да поддържате в долна граница, тъй като именно той е злосторникът, който причинява натрупването на мазнини в артериите, което познаваме като атеросклероза, с която се свързват повишеният риск от инфаркт и инсулт, както и от други сърдечно-съдови заболявания припомня сайтът за сърдечно здраве Heart.org. 

Добър холестерол

Добрият холестерол се означава с HDL и за разлика от лошия недостигът му влия зле върху здравето. Поддържането на нивата на добрия холестерол в нормални граници помага да избегнете сърдечно-съдови инциденти – тоест въздействието му е напълно противоположно на това на лошия холестерол, което прави разграничаването холестерол – добър-лош първа стъпка към разумното поведение и създаването на реална възможност да се погрижите за здравето си и чрез храненето и избора на храни, които съдействат за увеличаване на добрия, но не повишават нивата на лошия холестерол в кръвта ви.

Познаването на разликите между двата вида холестерол и на въздействието на лошия и добрия холестерол върху здравето е важно и защото значителен процент от хората над средна възраст страдат от високи нива на лош холестерол, който е сериозна заплаха.

Учени: Яжте тази ядка 2 пъти на ден и ще свалите високия холестерол

Разлики холестерол – добър-лош

Докато лошият холестерол се натрупва в съдовете, добрият предпазва артериите от подобно натрупване, извежда холестерола от кръвоносната ви система, където той е способен да причини сериозни беди. Когато се вълнувате от нивата на холестерол в кръвта, се препоръчва не само изследване на общия холестерол, но и проследяване на нивата на добрия холестерол, лошия холестерол и триглицеридите.

Само в съвкупност тези показатели могат да насочат лекаря ви към най-добрите препоръки, които може да ви отправи, за да се погрижите за здравето си. За да намалите високите нива на лошия холестерол ще се наложи да направите компромиси с храни, които вероятно обичате, да избягвате други или да намалите количествата им, да положите усилия да живеете по-здравословно, променяйки част от навиците си, както и да спортувате по-активно или поне да увеличите движението. Медикаментите, предписани от лекар, също помагат, но само в съчетание усилията, положени от вас, диетата и движението се постигат оптимални, ефективни и трайни резултати.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com