Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат банани вечер

5873
Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат банани вечер
Снимка: pixabay

Бананът е полезен плод, но не е подходящ за консумация преди лягане, най-вече за хората с определени заболявания. Той е трудносмилаем и висококалоричен плод. А яденето на висококалорични плодове вечер забавя процеса на изгаряне на мазнините.

Кой не трябва да яде банани вечер?

Но не само ако сте на диета или имате наднормено тегло, не трябва да консумирате този плод вечер. Според изданието Тhe Health Site тази препоръка се отнася и за хора с проблеми със стомашно-чревния тракт. Също така яденето на жълтия плод вечер е противопоказано при исхемична болест на сърцето, повишено съсирване на кръвта и разширени вени. Освен това, поради промените в нивата на захарта, яденето на банани преди лягане може да доведе до безсъние, допълва още изданието.

При какви заболявания трябва да се ядат банани?

Бананите са доста калорични плодове - 150 гр съдържат около 6% от нормалното дневно съдържание на калории. Освен това бананът е един от плодовете с най-високо относително съдържание на лесноусвоими въглехидрати (количеството захари е приблизително 2 пъти по-високо, отколкото в същото количество череши, праскови или кайсии), което трябва да се има предвид от хора с нарушен глюкозен толеранс. При чувствителни индивиди коментираният плод може да причини алергични реакции, особено при индивиди, свръхчувствителни към латекс. Някои проучвания показват повишен риск от сърдечно-съдови усложнения при консумиране на банани по време на прием на лекарства, които инхибират ензима моноаминооксидаза, допълва още изданието.

 Полезни свойства на бананите

Те съдържат значително количество витамини и минерални съединения, което определя важната им роля за поддържане на здравето и профилактика на заболявания (мускулно-скелетни, ракови и др.). Наред с това те съдържат разтворими диетични фибри (съдържащи се в най-големи количества в още зелените плодове), които нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и имат пребиотичен ефект (насърчават развитието на полезната чревна микрофлора), както и каротеноиди (лутеин), зеаксантин, α- и β-каротин), които имат антиоксидантни свойства. Коментираният плод има антиациден ефект (понижаващ киселинността на стомашния сок).

В количеството от 150 гр от плода се съдържат около 30% от необходимия дневен прием на витамин В6 , 23 % манган, 21% витамин С, 16% магнезий, 15% калий и мед, 10% фолат, 9% пантотенова киселина, диетични фибри и въглехидрати, 7% - ниацин, 6% - желязо, 4% - фосфор, витамини В1 и В2 , 3% - протеини и ретинол, 2% - токоферол, 1% - калций.

По колко банана може да се ядат на ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com