Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат череши

14 юни 2024, 08:46 часа

Черешите се консумират от хората повече от две хиляди години.  Благодарение на сложния си химичен състав, те могат да заменят много хранителни добавки. Консумацията им е задължителна при заболявания на нервната система, заболявния на сърдечно-съдовата система, ставни заболявания, кашлица, настинка.

Ползи от черешите за здравето

От древни времена плодовете на черешата се използват в народната медицина при стрес, безсъние, неврози, депресия, склероза и епилепсия, отбелязва изданието The Health Site.

Пресни плодове, отвари, компоти и тинктури от череши имат успокояващ и анти-невродегенеративен ефект.

Яденето на череши предотвратява развитието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Научното обяснение за благотворния ефект на черешите върху нервната система се дава от богатия химичен състав на плода.

Може ли да се ядат череши при висока пикочна киселина?

Черешите имат противовъзпалително, антисептично, отхрачващо и антипиретично действие. Сок от тях и компот ефективно помагат за облекчаване на състоянието на пациента при заболявания, протичащи с треска и кашлица, например бронхит.

Черешовите плодове и листа се използват за лечение на грип и настинка. Листата повишават имунитета, имат диуретични свойства и подобряват работата на бъбреците, което е важно за организма, особено при високи температури и инфекции.

Черешовите плодове и отвара от черешови листа са склад от полезни вещества за сърцето и кръвоносните съдове. Черешовите плодове намаляват съсирването на кръвта, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, понижават нивата на холестерола, намаляват отока, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообразуването, помагат при промени в налягането и намаляват ефекта на свободните радикали.

Тези лечебни свойства правят черешите мощно оръжие в борбата срещу инсулти, инфаркти, исхемична болест на сърцето и мозъка, тромбофлебит и флеботромбоза, анемия, хипертонични кризи и други нарушения на сърдечно-съдовата система и кръвообразуването.

Черешовите плодове и листа имат противоракови свойства и помагат за регулиране на имунната система. Високото съдържание на алфа аминокиселини плодовете насърчава производството на мелатонин. Високото съдържание на мелатонин в организма е необходимо за предотвратяване на тумори и забавяне на прогресията на пролиферацията на раковите клетки. Елаговата киселина, съдържаща се в черешите, също блокира развитието на ракови клетки.

Антоцианините, флавоноидите и антиоксидантите в плодовете и листата на черешата са незаменими помощници в превенцията на рака.

Отличаващи се с противовъзпалително и обезболяващо действие, черешите се използват ефективно при лечение на ставни заболявания. Плодовете и листата на черешата могат да облекчат симптомите и да намалят възпалението при ревматоиден артрит и подагра, тъй като значително намаляват концентрацията на С-реактивен протеин и премахват пикочната киселина от тялото.Черешата може значително да облекчи състоянието на пациент с артроза. Особено полезни са тръпчивите и кисели сортове череши.

Ползите от черешите за красота

Черешовите плодове са богати на антиоксиданти, което прави плода мощно подмладяващо средство. Черешата ускорява метаболизма, регулира храносмилателния тракт, бори се със свободните радикали и насища организма с основни вещества.

В резултат на това при редовна консумация на черешови плодове, състоянието на кожата и косата се подобрява значително, метаболизмът в мастната тъкан се нормализира, което помага за предотвратяване на затлъстяването. Съдържанието на фитоестрогени в плодовете осигурява хормонален баланс.

Консумацията на тези сочни плодове гарантира стройна фигура, гладка еластична кожа и силна гъста коса. 

Колко череши на ден е полезно да се ядат?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес