HPV: 3-те най-важни неща, които трябва да знаем за вируса

6909
HPV: 3-те най-важни неща, които трябва да знаем за вируса
Снимка: iStock

Една от най-честите полово предавани инфекции в света – човешкият папилома вирус – засяга почти всеки човек на планетата. До 90% от сексуално активните мъже и жени по света ще се срещнат с вируса в някакъв момент от живота си. По тази причина е изключително важно да бъдем добре информирани относно HPV и да знаем всички рискове, последствия и начини за превенция на вируса. Споделяме с вас ТОП 3 най-важни факта, свързани с човешкия папилома вирус, с които всеки от нас трябва да бъде наясно:

1. Много често организмът се самоизчиства от вируса - В повечето случаи организмът на инфектирания успява да се справи с вируса и да го елиминира, а заразеният дори не проявява симптоми. Ако имунната му система е достатъчно силна, тя се справя без проблем с инфекцията в рамките на две години.

2. HPV може да предизвика развитието на редица онкологични заболявания – Човешкият папилома вирус крие немалко рискове за здравето на инфектирания. Ако остане в организма му, той може да доведе до развитието на различни видове рак или генитални брадавици. Онкозаболяването, което най-често се свързва с HPV, е ракът на маточната шийка. Почти всеки случай на цервикален рак е причинен от човешки папилома вирус. Вирусът може да предизвика още рак на пениса, ануса, вагината, вулвата и орофаринкса (​задната част на гърлото).

3. Вирусът може да се превентира – Рискът от инфекция с човешки папилома вирус може да бъде намален значително с помощта на ваксината срещу HPV. Тя е полово неутрална (предназначена е за мъже и жени) и се поставя на деца на възраст 11-12 години или на юноши до 26 години.

Вижте повече за човешкия папилома вирус (HPV) тук: https://hpvprevention.net/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com