Храни и напитки, които подобряват кръвообращението ви

5354
Храни и напитки, които подобряват кръвообращението ви
Снимка: https://pixabay.com

Доброто кръвообращение е един от най-важните фактори за нашето тяло и здраве. Чрез него се осигуряват кислород и важни хранителни вещества на всяка клетка и тъкан от организма. Проблемите с кръвообращението може да са предпоставка за много сериозни здравословни проблеми. Ако тъканите и клетките не получават всички ценни елементи, функциите им ще бъдат нарушени.

Кръвообращението помага и за изхвърлянето на токсините и отпадъчните продукти от тялото ни. Кръвта транспортира въглеродния диоксид към сърцето и белия дроб, като токсините биват отвеждани до черния дроб и бъбреците, за да бъдат изхвърлени от тялото.

Първите признаци на влошено кръвообращение може да са умора, болка в мускулите, студ в крайниците, разширени вени, повишава се рискът от инфаркт и инсулт и др.

Едни от най-значимите причини, които могат да доведат до лошо кръвообращение, са наднормено тегло, диабет, сърдечно-съдови заболявания и др. 

Заболявания на краката поради лошо кръвообращение

В тази статия ще се запознаете със заболявания на краката, дължащи се на лошо кръвообращение. или казано с други думи заболявания, зася...

За по-добро кръвообращение се препоръчва активно спортуване, както и включването на някои храни в менюто ни. Здравословния и балансиран начин на живот спомага за по-доброто кръвообращение. Ето и част от храните и напитките, полезни за нас:

Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти и те са причина за благоприятното му влияние върху кръвообращението. Антиоксидантите стимулират, подобряват и обогатяват кръвта ни с ценни и необходими вещества. Освен това имат силен противовъзпалителен ефекти и се борят със свободните радикали, а това е важен фактор за добро кръвообращение в организма.

Червено цвекло

Червеното цвекло е богато на нитрати - съединения, коитосе съдържат в някои храни и имат съдоразширяващи агенти. Нитратите са важни, тъй като разширяването и отпускането на стените на кръвоносните съдове спомага за по-лесния приток на кръв до тъканите и клетките, както и понижава високото кръвно налягане. 

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да държите краката си повдигнати по 20 минути на ден?

Навикът да държите краката си повдигнати за няколко минути всеки ден е изключително полезен за здравето. Лекари от Германия съветват д...

Листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци също се нареждат в тази категория, защото също са богати на естествени нитрати, които имат съдоразширяващи агенти. Те укрепват здравето на сърдечно-съдовата система и подобряват кръвообращението. Такива са например спанак, къдраво зеле и маруля. Сдъвквайте ги старателно преди преглъщане.

Канела

Канелата е една известна и често използвана подправка в нашата кухня. Наред с куркумата, пипера и чесъна имат благоприятно въздействие върху кръвообращението, а и са с положителни ефекти върху други аспекти от здравето ни. 

За да се чувствате добре, да сте в добро здраве е необходимо не само да избягвате вредните храни, но и да спортувате активно, да си набавяте достатъчно сън и да се храните здравословно и балансирано с храни, богати на важни елементи и вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com