Храните, които ще ви помогнат в борбата с лошото храносмилане

11479
Храните, които ще ви помогнат в борбата с лошото храносмилане
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако се борите с подуване на корема и лошо храносмилане, трябва да прочетете следващите редове. В тях водещият диетолог Касандра Барнс разкрива кои са най-добрите хранителни продукти, които могат да ви осигурят плосък корем и здрава хранителна система.

На първо място Касандра включва едно от основните традиционни ястия на корейската кухня – кимчи. То представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле, и много подправки като джинджифил и лют червен пипер. Ферментиралото зеле съдържа куп полезни за чревната флора бактерии, които улесняват преработката на храната.

Любимият на българите чесън също е включен в този списък. „Ароматният“ зеленчук притежава силни антибактериални и противогъбични свойства. По този начин поставяте в „шах“ всички лоши бактерии, пише БГНЕС.

Артишокът пък е един от най-добрите ни източници на инсулин - вид разтворими фибри. Те имат ефекта на скъпите пробиотици от аптеките, захранвайки добрите бактерии в стомашно-чревния тракт.

Верен съюзник в борбата срещу подутия корем е и джинджифилът. Той стимулира производството на стомашна киселина и храносмилателни сокове, както транспортират храната през червата. Може да помогне и за облекчаване на гаденето. Подправката може да се използва в яхнии, супи и салати, но „златната“ рецепта си остава тази за чай с джинджифил.

Касандра Барнс препоръчва и супа Мисо. Традиционната японска супа съдържа естествени „приятелски“ микроорганизми, тъй като е съставена от бульон от зеленчуци или риба.

Добре познатите овесени ядки са страхотни за правилното функциониране на чревната система. Фибрите са задължителни за общото благоприятно състояние на организма, но е добре да се избягват пшеничните трици, които могат да бъдат доста тежки за стомаха.

Ябълковият оцет помага при симптоми на лошо храносмилане, газове и гадене. Една лъжица от него балансира киселинността в стомаха и подпомага метаболизма.

Ако не сте чували за кресон, запознайте се с него. Той представлява бързорастящо едногодишно градинско растение, чийто горчив вкус може да помогне за стимулиране на храносмилателните сокове, както и на жлъчния поток от черния дроб.

Добрият жлъчен поток е необходимо за ефективна детоксикация, като това е начин да се отървем от мастноразтворими отпадъци и токсини от черния дроб.

За плосък корем помага и бульонът от кости. За целта трябва да варите остатъците от животински кости в продължение на 8-12 часа. След този процес ще разполагате с питателна супа, съдържаща ценни минерали и желатин. Желатинът е много полезен за червата и контрола на стомашната киселинност.

И накрая, но не на последно място, топ диетологът препоръчва тиквените семена. Те са мощен стимулатор на червата. Още от древността суровите тиквени семки се използват като традиционно лекарство срещу паразити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com