Има ли диета след 60-те?

42660
Има ли диета след 60-те?
Снимка: iStock/Guliver

Според специалистите на ООН към възрастните хора се отнасят всички над 60 години. Като признаци на стареене се смятат включително и рисковите фактори. Изхождайки от тях, може да се разделят възрастните на групи, за да се разбере за кого какво хранене е по-подходящи и главното – може ли изобщо да се прави диета над 60-те.

Както разказва водещият научен сътрудник от раздела за здравословно хранене към Научноизследователския институт по храненето проф. Ала Погожева през "Российская газета", първата група са хора със сърдечносъдови заболявания, втората – със заболявания на стомашно-чревния тракт (холецестит, язвена болест), а третата – с нарушение на микробния дисбаланс (дисбактериоза).

Според статистиката около 75% от възрастните хора имат едни или други нарушения в храненето: всеки пети систематично преяжда, а 60% се хранят нерационално, като най-много "прегрешават" мъжете. Това се изразява в преобладаване на месни и млечни продукти с високо съдържание на животински мазнини, подправки и недостатъчна употреба на млечни продукти, риба, плодове и зеленчуци.

Общият съвет за всички категории е да приемат достатъчно количество антиоксиданти, за да живеят по-дълго. Основно антиоксиданти се съдържат в плодовете и зеленчуците, ето защо тези продукти трябва да присъстват ежедневно на масата, казва експертът.

Нова диета прави чудеса с мозъка ви

Добра новина за тези, които са решили да се откажат от месото: според американски изследователи вегетарианската диета помага да се спре...

Ако на човек му се иска да хапне шоколад, то по-добре да го замени с изсушени плодове. Нормата за тяхната употреба дневно е 50 грама. Ако човек страда от наднормено тегло и съпътстващ диабет, по-добре да купува несладки плодове, например ябълки. Те може да се запекат във фурна и да им се добави малко мед.

Задължително на масата трябва да има зеленчукови салати. Организмът на възрастните наистина невинаги може да възприема сурови зеленчуци и плодове, а сосове от рода на майонеза правят такава салата по-тежка за преработване от организма. Затова по-добре да се използва зехтин.

При заболявания на стомашно-чревния тракт от храната трябва да се изключи тлъстото, иначе на следващия ден човек ще се чувства дискомфортно. Принципно може да се ядат задушени говеждо, телешко, и овнешко, но е желателно да се изключи свинското, съветва Погожева.

Морските продукти са богати на йод, който влияе положително на стените на съдовете. Първо място по полза за организма заема морското зеле. Нормата на ден е 100 грама. Този продукт е полезен още и с това, че в него има съставки, възпрепятстващи образуването на тромбове. Противопоказен е при повишена функция на щитовидната жлеза и изостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

"Правете разтоварване с нетлъсто месо и риба, съчетайте това с разходки в разумно количество в зависимост от възможностите", съветва Ала Погожева.

Пет неща, които не искате да чувате, когато сте на диета

Решението да започнете диета идва лесно, но запазването на постоянство е трудно. Приятели и роднини ви заливат с препоръки и предложен...

"Силно препоръчвам на възрастните умерено аеробно натоварване, а именно разходки на свеж въздух – допълва завеждащата физиотерапевтичния отдел на клиниката за лечебно хранене Галина Енгелхард. – Бъдете внимателни: ако възрастният човек има наднормено тегло, то продължителните разходки може да предизвикат болки в ставите и гръбначния стълб."

В такъв случай е препоръчително т.нар. скандинавско ходене. То е идеално за възрастните хора – всички движения са максимално естествени, липсват изисквания към нивото на подготовка. Този вид ходене увеличава разхода на енергия с 45% и е препоръчителен при излишно тегло, а също оказва благоприятно въздействие върху ставите и общото състояние на организма.

И напоследък – най-приятният начин да се тонизира организмът е топлата вана. Помнете, че възрастните хора не бива да се потапят целите – зоната над гърдите трябва да е над повърхността на водата, за да не се натоварва сърцето. Такава вана може да се вземе във втората половина на деня, по 5-10 минути, и тогава сънят ще бъде спокоен.

Ако преди никога не сте се опитвали да лежите в топла вана или отдавна не сте правили това, то най-добре е първия път да полежите до 5 минути, а след няколко сеанса да увеличите продължителността до 15-20 минути. Препоръчителната температура на водата е до 37 градуса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com