Учените се усъмниха в ползата на палеодиетата

5023
Учените се усъмниха в ползата на палеодиетата

Популярната палеодиета всъщност може да доведе до влошаване на здравето и натрупване на тегло. До този извод са стигнали учените от Мелбърнския университет (Австралия), които изпробвали модната диета върху мишки, пише The Telegraph.

Палеодиетата е станала широко известна на Запад преди 15 години, когато видяла бял свят в книгата на проф. Лорън Кордейн от Колорадския униерситет (САЩ). В нея се казва, че хората следва да ядат това, което са яли пещерните хора – месо, плодове, зеленчуци, семена и ядки. Освен това трябва да се избягва всичко, което праисторическият човек не е могъл да познава – зърна, млечни продукти, бобови растения, захар и всякакви обработени продукти.

Нова диета прави чудеса с мозъка ви

Добра новина за тези, които са решили да се откажат от месото: според американски изследователи вегетарианската диета помага да се спре...

Австралийските изследователи проверили как нисковъглехидратната диета с високо съдържание на мазнини ще повлияе на мишки с излишно тегло. Животните били разделени на две групи, едната от които получавала обичайна храна, а втората се хранела съгласно палеолитната диета.

В резултат след осем седмици мишките от втората група натежали с 15% повече, а количеството мастна тъкан в организма им се удвоило. При това възникнала непоносимост към глюкоза и нараснало нивото на инсулин. Резултатите от изследването на учените са публикувани в сп. Nutrition and Diabetes.

"Нисковъглехидратните диети с високо съдържание на мазнини стават все по-популярни, но няма никакви научни доказателства, че те работят – отбелязва доц. Соф Андрикопулос от Мелбърнския университет. – Нашият модел беше опит за имитация на влиянието на палеодиетата върху организма, но ние не установихме каквито и да било подобрения по отношение на теглото на животните или други симптоми. Всъщност тяхното състояние се влоши. Същината е в това, че има прекалено много мазна храна, а това не е добре", заключава изследователят.

 

Мъжете обичат жени, които ядат месо

Мъжете предпочитат жените, които ядат месо, а не вегетарианки. Това показва допитване на психолози, които се интересували какви жени пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com