Истини и митове за ползите и вредата от млечните продукти

25523
Истини и митове за ползите и вредата от млечните продукти
Снимка: iStock/Guliver

Голяма част от хората все още са на мнение, че млечните продукти имат полезни свойства и не може да се говори за вреда от тях. Но за съжаление това не е така.

Реакцията на всеки човек към млечните продукти е индивидуална и постоянната им употреба всъщност може да навреди на здравето ни. Като начало искаме да отбележим, че млечните продукти съдържат полезни вещества, включително калций, фосфор, протеини, мазнини, витамини А, D, B, лактоза. Всички те допринасят за нормалното функциониране на организма. Например, в резултат на липса на калций, костите и включително зъбите, стават по-крехки, съсирването на кръвта се влошава, а имунната система отслабва.

В допълнение, калцият е един от онези елементи, които не се задържат в тялото дълго време, поради което неговите резерви трябва постоянно да се попълват (нормата е 1 грам на ден). Калцият играе важна роля в различните периоди от живота на жената: по време на менструация, бременност, кърмене и менопауза трябва да се обърне специално внимание на този елемент.

Фосфорът, заедно с калция, който се съдържа в млечните продукти, участва в образуването и поддържането на ставния апарат, насърчава умствената бдителност, правилния метаболизъм, а също така укрепва жизненоважни органи като сърцето и бъбреците. Калцият и фосфорът са тясно свързани и си влияят.

Не е за пренебрегване и витамин D в млечните продукти, който насърчава асимилацията на двата предишни елемента - калций и фосфор. 

Как сиренето удължава живота ни

Учени откриха, че консумирането на отлежали сирена в умерени количества може да помогне за увеличаване на продължителността на живота, ...

Но консумацията на мляко се свързва и с куп вреди:

1. Излишък на калций и фосфор в организма

В случай, че се наблюдава прекомерно натрупване на фосфор в човешкото тяло, абсорбцията на калций в костите се влошава. В този случай калцият не изчезва от тялото, а се отлага в бъбреците, в резултат на което се образуват камъни. Това означава, че консумацията на млечни продукти е полезна, но в умерени количества. Дневната нужда на средностатистически човек от фосфор е 1500-1700 mg, който се съдържат например в 130 грама извара. Не пренебрегвайте тези цифри, ако искате да избегнете неприятни последици.

2. Наднормено тегло

Не наблягайте прекалено много на млечни продукти, особено такива с висок процент масленост. Например 100 грама заквасена сметана (15%) съдържа 162 ккал; мляко (2,5%) - 53 ккал; извара (9%) - 157 ккал; кисело мляко (6%) - 92 ккал; сметана (20%) - 207 ккал.

Какво се случва с тялото, ако ядете сирене всеки ден

Сиренето e храна, която традиционно присъства в менюто ни. За много от нас то дори е основен компонент в диетата. Но въпреки, че ни е л...

Жените трябва да консумират от 1600 до 2000 ккал на ден, а за мъжете от 2000 до 2400 ккал. Не забравяйте, че ако сте закусили 200 грама извара и след това сте консумирали още 500 гр кисело мляко, това вече е половината от дневния ви прием на калории.

3. Непоносимост към лактоза и в резултат на това - неразположение

Тук възниква напълно логичен въпрос - как човек може да има непоносимост към лактоза, след като от ранна детска възраст сме консумирали единствено мляко. Факт е, че в ранна детска възраст организмът произвежда лактазни ензими, които подпомагат храносмилането, но само при малка част от хората тази способност не изчезва с годините.

Лицата с непоносимост към лактоза изпитват гадене, оплакват се от подуване на корема и диария след консумация на млечни продукти. В този случай млякото трябва да бъде заменено с други продукти, съдържащи подобни хранителни вещества, които са жизненоважни за функционирането на организма.

Ако не можете да си представите живота си без млечни продукти с висок процент мазнини, трябва да спортувате редовно, така че мазнините от млякото да не се задържат в тялото ви. В противен случай рискувате появата на неприятни последици като наднормено тегло и камъни в бъбреците. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com