Яжте овесените ядки с този плод, за да подобрите паметта си

29148
Яжте овесените ядки с този плод, за да подобрите паметта си
Снимка: iStock/Guliver

Овесените ядки и особено овесената каша сама по себе си е един от най-добрите избори за закуска. Едно от полезните им свойства е подобряване на паметта, което може да се увеличи благодарение на боровинките.

През последното десетилетие лекарите са разтревожени от нарастването на мозъчните заболявания, които се появяват при младите хора. Ето защо се препоръчва консумацията на продукти, които помагат за насърчаване на вниманието и концентрацията, според изданието The Health Site.

Кардиолог: Яжте овесените ядки така, за да са полезни за сърцето

Овесени ядки с боровинки

Добавянето на боровинки към овесената закуска ще помогне да се премахне "мъглата" в мозъка, от която много хора се оплакват, пише още изданието.

Овесената закуска, приготвена чрез варене, сама по себе си може да подобри храносмилането, да помогне за намаляване на теглото и нивата на кръвната захар. Друг плюс е универсалната овесена каша. Можете да добавите почти всичко към нея. А най-полезната добавка за здравето на мозъка и когнитивните функции са боровинките .

Тези богати на фибри плодове намаляват мозъчната мъгла и поддържат когнитивната функция, която намалява с възрастта. Доказано е, че дневната доза боровинки може да намали риска от мозъчни заболявания.

С напредване на възрастта мозъкът ни естествено започва да старее, което води до когнитивни увреждания. Въпреки това, антиоксидантите в боровинките могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, възпалението и риска от болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Флавоноидите, съдържащи се в този плод, могат да се натрупват в областите на мозъка, отговорни за неговите функции, потенциално забавяйки неговото стареене.

Основното предимство на този плод са неговите антиоксиданти. Те засягат развитието на тумори на клетъчно ниво, намалявайки факторите за образуването им, тоест представляват добра профилактика. Освен в коментирания плод, тези антиоксиданти присъстват и в други зеленчуци и плодове: ябълки, тъмно грозде, червено зеле, но по отношение на количеството то е много по-малко.

Боровинките съдържат много важни хранителни елементи: въглехидрати, калий, магнезий, желязо, мед и фосфор. Пантотеновата киселина, която насърчава по-добрия метаболизъм, също се съдържа в боровинките, както и следните витамини: А, С, В1, В6, витамин РР. Освен това тези малки плодчета съдържат пектини, които прочистват червата от токсини и метални соли. Боровинките са отличен антисептик и естествен антибиотик. Полезни са и при лечение на кашлица. Използват се както самите плодове, така и отвара от листата.

Още: Овесени ядки: какво ще се случи с холестерола ви, ако ги ядете на закуска

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com