Японски учени: Кафето забавя стареенето на този орган

8843
Японски учени: Кафето забавя стареенето на този орган
Снимка: iStock

Кафето е един от онези продукти, които предизвикват не само разгорещен дебат, но и нестихващ интерес. Стотици, хиляди научни изследвания, проведени в различни части на света, потвърждават, че ползите от напитката са неоспорими, но ценните му свойства все още не са напълно разкрити. Японски учени откриха ново полезно свойство на напитката, което може да помогне за разрешаването на мозъчните проблеми на застаряващото население, забавяйки стареенето на мозъка.

Загуба на паметта, влошаване на когнитивните функции, лоша способност за учене - проблемите, пред които е изправена възрастната част от населението на света, стават все по-актуални.

Сложете това в кафето, за да подобрите паметта си

Ползи от кафето за мозъка

Изследователи, работещи в лабораториите на университета в Цукуба (Япония), откриха вещество в напитката, което забавя стареенето на мозъка. Откритието не може да се нарече сензация: по-рано за него говориха учени от Канада, Швеция, Испания и САЩ.

Изследователи от Страната на изгряващото слънце успяха да вникнат по-дълбоко в това откритие. Те установиха, че алкалоидът тригонелин, който е част от напитката, има положителен ефект върху мозъчните функции, свързани с паметта, пространственото и въображаемото мислене.

Кофеинът увеличава производството на допамин, невротрансмитер, отговорен за движението, паметта и мисленето. Допаминът също се свързва с чувството за удоволствие. Ето защо напитката помага в борбата с депресията.

Според проучване , проведено в Харвардския университет, жените, които пият тази напитка, имат 20% намален риск от депресия. Друго проучване установи , че тези, които я консумират, са с 53% по-малко склонни да посегнат на живота си. Участниците в двете проучвания пият са консумирали по четири чаши от кофеиновата напитка на ден.

Проучване, проведено от учени от Сингапур, потвърди , че пиенето на две или повече чаши на ден може да намали риска от развитие на чернодробна цироза с приблизително 66%.

Кофеинът помага за предотвратяване образуването на камъни в жлъчката. Това се потвърждава от изследване, при което учени наблюдават консумацията на напитката и образуването на камъни в жлъчката при 46 000 мъже в продължение на 10 години . Друго проучване, включващо жени, дава същите резултати.

Анализ на 18 проучвания (общ брой на участниците - 457 922 души) потвърди, че всяка изпита чаша от напитката намалява риска от развитие на диабет с около 7% . Нейната консумация влияе върху глобулина, свързващ половите хормони ( SHBG) . Този протеин контролира активността на половите хормони тестостерон и естроген, които играят роля в развитието на диабет тип 2.

Още: Лекар: НЕ пийте кафето с това, запушва артериите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com