Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

1933
Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави
Снимка: iStock

Руският лекар Наталия Школяр дава прости препоръки за тези, които искат да поддържат здравето и имунитета си през пролетта.

"Освен събуждането на природата, пролетта е сериозно изпитание за имунната система на човека. Последици от зимни настинки, дефицит на витамини, синдром на хроничната умора - всичко това има депресиращ ефект върху тялото", казва специалистът.

Как да укрепим имунната си система през пролетта

"За да подпомогнете имунната си система, трябва да създадете условия за нейното нормално функциониране. Тук има няколко основни компонента. На първо място, разбира се, доброто хранене. Тялото се нуждае от витамини и микроелементи, така че пролетното меню трябва да бъде особено разнообразно“, отбелязва д-р Наталия Школяр.

Лекар: Това е най-важният витамин за имунитета през пролетта

"Необходимо е внимателно поддържаме баланса на протеини, мазнини и въглехидрати. Не забравяйте за витамините (тук ще помогнат сезонните плодове и зеленчуци). Тук има един важен момент. През пролетта си струва да поддържате баланс между пресни и задушени зеленчуци, за да не влошите хроничните заболявания след зимата. На тялото може да му бъде трудно да се адаптира към обработката на големи количества пресни зеленчуци и плодове, така че те трябва да се въвеждат в диетата постепенно", казва д-р Школяр.

"Риба, месо, бобови растения, плодове и зеленчуци, млечни продукти - опитайте се да включите възможно най-много различни храни в диетата си. Тези, които планират драстично да свалят излишните килограми през пролетта чрез диети и гладуване, рискуват допълнително да отслабят и без това крехката си имунна система след зимата. Ако искате да отслабнете, не правете изтощителни диети. Използвайте правилата за здравословно отслабване: разнообразна диета без бързи въглехидрати и редовна физическа активност. Този подход определено няма да ви навреди", уверява лекарят.

"Тези, които постят в момента, трябва да наблегнат на бобови култури, соя, зърнени храни, слънчогледов и нерафиниран зехтин и авокадо", казва специалистът.

"Не забравяйте да почивате. Втората точка по отношение на подкрепата на имунитета е адекватната почивка. Всички се нуждаем от нормален нощен сън, тъй като по време на такава почивка се образуват нови имунни клетки. Липсата на сън кара тялото да увеличи производството на хормони на стреса - кортизол и адреналин. Това не само пречи да заспите, но и натоварва имунната система”, подчертава лекарят.

"Пролетта е чудесно време да започнете да практикувате ранно събуждане. Ако започнете да правите това сега, до следващата зима ще сте тренирали толкова добре, че ще се събудите рано без будилник или дискомфорт", казва специалистът.

Препоръчителното количество сън зависи от възрастта и начина на живот на човека.

Разходките навън са друг важен фактор.

"Ако сте го отлагали дълго време, сега е моментът да си създадете навик за ежедневни разходки. Няколко часа навън не само ще подобрят кръвообращението, ще укрепят имунната система и ще получат липсващия витамин D, но и ще ви помогнат да се отървете от стреса", казва специлистът.

Тялото ни се нуждае от физическа активност. Заседналият начин на живот отдавна е основната причина за много заболявания.

Това са най-полезните ядки за имунитета през пролетта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com