Жена разкри трик за бързо отслабване и се прочу по цял свят. Ето тайната

12130
Жена разкри трик за бързо отслабване и се прочу по цял свят. Ето тайната
Снимка: iStock

Всеки има храна, която наистина не харесва. Независимо дали става дума за брюкселско зеле, маслини, синьо сирене или морски дарове - не всяка храна е толкова вкусна, колкото любимата ви. И това е напълно нормално. Но понякога хората твърдят, че харесването на определена храна е просто въпрос на трениране да я харесвате. В повечето случаи това са полезни храни, с които хората се подлагат на диети.

Кейт Бийлс обаче е открила любопитна теория затова как полезните храни да ни харесват и така да отслабваме като на игра. Ето какво е открила:

Вкус и мирис

Части от тялото ви, които определят какви храни харесвате или не, са вашите вкусови рецептори. Количеството вкусови рецептори, които имате, се определя от вашите гени. Някои хора имат по-малко, други имат повече. И това е ключово в храните, които опитвате или не вкусвате. Ако имате много вкусови рецептори, ще се квалифицирате като така наречения „супердегустатор“. Това означава, че имате нужда от по-малко, за да опитате повече. Така че, ако познавате някой, който обича (както ви се струва) блудкава храна, това може да се дължи на факта, че той има повече вкусови рецептори от вас. И ако имате нужда от много подправки и сол, преди да опитате нещо, може да нямате много вкусови рецептори.

Кардиолог: Усетите ли това по тялото си - имате миокардит

Но вашите вкусови рецептори не трябва да получават цялата заслуга. Единствената причина да изпитате богати вкусове е носът ви. Когато ядете, голяма част от вкуса на храната всъщност идва от миризмата. Ще забележите, че когато стиснете носа си, докато ядете (или когато сте настинали), храната ви няма да има толкова добър вкус. Когато дъвчете храната си, химикалите преминават в носа ви и активират рецепторите в носа ви. След това вашите вкусови рецептори и рецепторите в носа ви работят заедно, за да определят точния вкус и аромат на храната. И с това, независимо дали харесвате или не храната, която ядете.

Излагане

Но защо харесваме определени храни? Според научния експерт Мартийн Питърс всичко това се дължи на излагането. Когато децата са на две години, те вече могат да определят дали харесват определена храна. И това е заради храната, която майка ви е яла, докато е била бременна с вас. Когато плодът все още е в матката, той вдишва амниотична течност. И тази течност има вкус на храната, която майката е яла. Кърменето също излага бебето на определени аромати, които идват от храната, която майката е погълнала. Ако не сте били изложени на определени храни преди двегодишна възраст, има вероятност да не ви харесат.

Но излагането като дете не е единствената причина, поради която харесваме и не харесваме определени храни. Ние придаваме спомени, емоции, текстура и миризма на храната, които могат да повлияят на вашето вкусово изживяване и могат да повлияят на решението дали харесвате нещо или не. Ако не харесвате текстурата на храната, ако ви напомня за нещо, което не харесвате, или ако имате някаква памет, свързана с миризмата или вкуса й, това ще промени начина, по който гледате на тази храна . И това може да постави тази храна в списъка ви с „не харесвам“.

Тренирайте се

И така, ако предпочитанията ви към храната са свързани с вашите гени и излагане, възможно ли е да се обучите да харесвате нещо? Според Питърс е така. Причината, поради която не харесвате храната, е, че е нова за вас. Когато продължавате да опитвате този тип храна отново и отново, ще се запознаете по-добре с нея. Има обаче стъпки към процеса. Ако първо поставите нещо в устата си, без да го преглъщате, можете да оставите вкусовите си рецептори (и носа) да свикнат с вкуса. След известно време можете да опитате да преглътнете храната и тя ще ви се стори по-позната. Вероятно никога няма да харесате наистина храната, но поне ще можете да я ядете, без да се запушвате!

Единственото нещо, което трябва да се запитате е дали си струва. Ако обичате всички зеленчуци с изключение на един, тогава може би е по-добре просто да ядете нещата, които харесвате. Според Питърс, така или иначе е по-добре за вас; трябва да съсредоточите енергията си върху това да ядете нещата, които искате да ядете, вместо да се насилвате да ядете нещо, което никога не сте харесвали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com