Жените, които са оптимисти, живеят по-дълго

2509
Жените, които са оптимисти, живеят по-дълго
Снимка: iStock/Guliver

Жените, които са оптимисти в живота, живеят средно по-дълго и е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечни заболявания, инсулт или пневмония от депресираните си връстнички. Това се твърди в статия на American Journal of Epidemiology. Авторите на материала са учени от Харвард, провели проучване в САЩ и Дания, уточнява БГНЕС.

"Днес усилията ни са насочени главно към намаляване на рисковете от придобиване на определена болест във физическия смисъл на думата, но в същото време, както показват нашите и други проучвания, укрепването на психологическата стабилност също може да засегне здравето и дълголетието ни, защото кара хората да се придържат към по-здравословен начин на живот", казва Ерик Ким от Харвардския университет в САЩ.

В Африка момичета изкупват греховете на предците

Обичаят да жертваш собствената си дъщеря на божество или жрец е обясним и разбираем, когато става въпрос за древни времена. Но и днес в...

Ким и неговите колеги стигат до това заключение, след като проучиха данни, събрани от социалните и здравните служби, като част от проект за мониторинг в здравеопазването. Изследователите са оценили настроението на 600 пациенти с исхемична болест, използвайки въпросници.

Като цяло учените са успели да получат данни за храненето и здравето на над 70 хиляди американци и американки. В допълнение към данните за болестите и здравния статус на респондентите, учените събират и анализират и информация за тяхното психологическо състояние.

Авторите на статията сравняват колко често жените умират или са болни, с това колко добре се чувстват и дали се смятат за оптимисти. Това сравнение е довело до неочаквани и ясно изразени резултати.

По-специално се оказва, че най-оптимистично настроените жени са умирали с 30% по-рядко от своите връстници и колеги, които са били по-често в депресивно настроение. В допълнение, при тях ракови заболявания се появяват 16% по-рядко, отколкото при песимистите, сърдечни заболявания - с 38% по-рядко, инсулт - с 39%, белодробни заболявания - с 38%.

В Швейцария - жените стачкуват

Жените в цяла Швейцария излизат на стачка. Те са недоволни колко бавно се прилагат на практика мерките за премахване на неравенството м...

Изследователи са установили, че компютърните игри и тестовете подобряват настроението и забавят загубата на умствени способности при по-възрастните хора с висок риск от развитие на деменция. Учените смятат, че такива "плюсове" на оптимистично настроение са свързани с факта, че хората, които се чувстват добре, са по-малко склонни да придобиват лоши навици и да водят нездравословен начин на живот, отколкото хората, които са депресирани. Това, според авторите на статията, трябва да насърчи здравните власти на САЩ не само да насърчават здравословния начин на живот и да минимизират рисковете от болести, но и да помагат на хората да поддържат положителни отношение към нещата от живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com