Женският и мъжкият инфаркт са различни

8454
Женският и мъжкият инфаркт са различни
Снимка: Thinkstock

Причините, симптомите и последствията от женския инфаркт нерядко се отличават от мъжките, съобщава списанието на Американската кардиологична асоциация Circulation.

Независимо от значителното спадане на смъртността от сърдечносъдови заболявания в САЩ през XXI век, жените умират от тях много по-често от мъжете. Причината е, че болестите на сърцето все по-лошо се диагностицират и лекуват при жените, подчертават учените.

Как да възстановим сърцето след инфаркт?

Международен екип учени създадоха технология за възстановяване на сърдечната тъкан след инфаркт – за тази цел ще бъдат използвани...

Като причина за инфаркта на миокарда се смята запушването на основните артерии, водещи към сърцето (тромбози). При жените запушването носи по-малко сериозен характер и при тях по-рядко се налага стентиране.

Но при тях много по-често се увреждат коронарните артерии, което води до съкращаване на притока на кръв към сърдечния мускул. Резултатът от този процес също е инфаркт.

Болката в областта на гърдите е главният симптом на инфаркта за двата пола. Но при жените по-често се случват атипични симптоми (задушаване, повръщане, болки в гърба).

Що се отнася до лечението, то жените се сблъскват с по-тежки усложнения след възстановяването на кръвообращението. Техните кръвоносни съдове обикновено са по-малки и те повече страдат от такива рискови фактори като диабет и високо кръвно. Освен това по-рядко им се изписва кардиорехабилитация и те по-рядко довеждат възстановителната програма докрай.

Видин е българската столица на инфарктите

Хората във Видин, които умират от инфаркт или инсулт, са два пъти повече в сравнение с останалите области на страната. Това съобщи инж....

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com