Как алкохолът влияе на организма

52850
Как алкохолът влияе на организма
Снимка: iStock

Ако обичате, както повечето хора по аперитив два с приятели, преди хранене или на някой и друг повод, то хубаво е и да сте запознати с ефекта на алкохола над организма.

Ефект на алкохола над човешкото тяло

Отрицателно въздействие над здравето е невъзможно само в случаите, когато човекът изобщо не приема алкохол. Във всички останали случаи, в една или друга степен изпитват последиците от консумацията на алкохол.

На практика, никоя система от човешкото тяло не остава „безразлична“, дори при уж, безвредните „порции“ алкохол.

Как реагират органите и системите ни, вижте сега:

Стомах и панкреас

Алкохолът има отрицателен ефект, над храносмилателните органи: стомах, панкреас, хранопровод. С негова помощ се уврежда и разрушават клетките по вътрешната стена на храносмилателните органи. Концентратът изгаря и провокира некроза на тъканите; атрофия на жлезите, които отделят стомашен сок. Това води до смърт на клетки за инсулин. По този начин се забавя усвояването на хранителните вещества, инхибира се секрецията с храносмилателни ензими и се стига до стагнация на храната в стомаха.

Така въздействието на алкохола над здравето може да премине в храносмилателни проблеми, силна коремна болка, диабет, диабет, гастрит и рак на стомаха.

Сърдечно-съдова система

От стомаха и червата алкохолът попада в кръвта. Това води до унищожаване на червени кръвни клетки, а от там се деформират и клетките, които пренасят кислород до белите дробове и тъканите. Дори за умерено пиещ алкохол човек на възраст между 35-40 години процесът със заболявания по сърдечно-съдовата система е необратим. Най-честите заболявания са аритмии, исхемична болест, атеросклероза.

Въздействието на алкохола над човешкото здравето се проявява и в нарушаване нивата на кръвна захар. Това, може да доведе до необратими последици: проблеми с кръвоносните съдове, състояния на диабет, нарушения в мозъка и/или нервната система.

Много опасно е за сърдечно-съдовата система е голямото количество бира. Привидно безобидната напитка, популярна сред младите води до т. нар. говеждо сърце, известно и като бирено сърце. То е увеличено по обем, склонно към чести контракции (всички видове аритмии и повишено кръвно налягане).

Мозък и нервна система

Алкохолът е много опасен за мозъка. Той довежда до разрушаване на мозъчната кора, изтръпване и смърт на някои части.

Влиянието на алкохола се отразява и над работата на нервната система. Той предизвиква парализа на центровете, проблеми с паметта, нарушения на вниманието, забавено психическо развитие, наркомания, деградация.

Доза алкохол (1-1,25 л. дневно за възрастен) води до кома и смърт.

Черен дроб

Акция на КАТ в страната: На прицел - основните причини за катасрофи

КАТ с масова акция в цялата страна, заради увеличаването на катастрофите. Във всяка област ще се следят различни нарушения с приоритет,...

Черният дроб е особено застрашен от алкохола. В него протича процес на окисляване на етанол, които преминава до ацеталдехид. Това е много опасно и силно токсично вещество.

Под неговото въздействието клетките умират, а на тяхно място се образува белег. Така се започва с всички видове метаболитни нарушения.

Най-известно чернодробно заболяване в резултат на въздействието на алкохола, е цирозата.

Какво представлява цироза?

С течение на времето, черният дроб се свива, под въздействието на алкохола. Той намалява по размер, а това води до застой на кръвта и повишено кръвно налягане. Естествената деградация на кръвоносните съдове се проявява с кървене, в резултат, на което в повечето случаи се стига до смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com